Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

OFICIAL: Medicamentele pentru cancer nu se mai vând în România! Programul electoral al PSD, program de exterminare pentru 1 milion de bolnavi

Medicamentele care fac parte din toate schemele de tratare a cancerelor părăsesc România.

Pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului producatorii a 11 dintre cele mai importante medicamente care tratează cancerele au anunțat că renunță la autorizația de punere pe piață din motive comerciale. Dovada e în imaginile de mai jos! (aici e link-ul)

chimio 1chimioterapie lipsa1chimio 3chimioterapie lipsa2

Să le luam pe rând, ce tratează medicamentele acestea?

SUFENTANIL  – calmant al durerilor destinat pacienților cu cancer în fază terminală

IRINOTECAN –  cancer de colon, cancer pulmonar

EPIRUBICIN – cancer mamar

RHOMUSTIN – leucemii, cancer cerebral

CICLOFOSFAMIDA – leucemii, cancer ovarian, cancer testicular, cancer mamar, cancer pulmonar

NOGRON – tumori cerebrale

COLOXET/CAPECITABINA – cancer de colon, cancer rectal, cancer gastric, cancer de sân

CARBOPLATIN  – cancer ovarian, cancer de plamâni

 

Scrie negru pe alb în notificările producătorilor că motivul pentru care renunță să mai aducă aceste medicamente în românia e motivul comercial. Guvernul PSD-ALDE a anunțat cu mândrie la începutul lunii că a scăzut prețul medicamentelor cu 35 la sută, așa cum a promis în campania electorală. In ciuda faptului că pacienții, medicii și producătorii au încercat din răsputeri să-i convingă pe liderii PSD (Ministerul Sănătății) că măsura e ucigașă, că noțiunea “medicamente și mai ieftine”  va înseamna pentru pacientul român “fără medicamente”.

Medic oncolog: impactul va fi devastator

Măsura se dovedește ucigașă pentru bolnavii de cancer din România. Nu o spun eu ci medicii oncologi,  și pacienții cu cancer. Am vorbit cu doctorul Catalin Costovici, medic primar oncolog si cu Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer. 

– Impactul va fi devastator pentru că toți pacienții cu cancer iau cel puțin unul dintre aceste medicamente. Tratamentele standard nu vor mai putea fi făcute pentru că medicamentele astea sunt standarul terapeutic oriunde în lumea asta, nu ai cu ce să le înlocuiești.  Standarul înseamnă tratament testat care și-a dovedit eficiența. Epirubicina, Irinotecanul sunt de neînlocuit de 20 de ani, o spune doctorul Cătălin Costovici, medic primar oncolog.

– Mai este o listă de tratament al cancerelor de la copii care va fi notificată în scurtă vreme. Vestea mi-o dă Cezar Irimia, presedintele Asociație Pacienților cu Cancer care completează: medicamentele care nu au înlocuitor vor duce la scheme de tratement încomplete și mai nou medicii nu vor să faca scheme de tratament încomplete pentru că pot fi acuzați de malpraxis.

“Urmează retragerea medicamentelor pentru cancerele la copii”

– Sunt citostatice uzale care nici nu sunt foarte scumpe și probabil că asta e motivul pentru care producatorii nu mai aduc așa ceva.  Mi-ați spus de Epirubicin, păi medicamentul ăsta e prima linie de tratament în cancere mamare, gastrice. Irinotecanul e pentru cancerele de colon, pancreas, Romustinul pentru tumorile cerebrale. Unul dintre ele Sufentanyl este  o medicație împotriva durerii pentru cei aflați din fază terminală. Irinotecanul, Ciclofosfamida, Capecitabina, Romustinul, noi le folosim de zeci de ani în tratarea cancerului cu succes, s-au demonetizat strict material din punct de vedere al valorii financiare și atunci producătorii nu le mai aduc fiindcă nu sunt rentabile după ce au mai tăiat 35% din prețul lor și așa mic. Completează medicul onclog Costovici.

– Medicamentele au fost retrase din cauza tăierii prețului cu 35%. Cine are bani, copii, relații să cumpere medicamentele din străinătate va supraviețui. Cine nu, adică marea majoritate, peste 85%, renunță la tratament, renunță la viață, spune Cezar Irimia.

– Din cauza unor politici tembele, politica medicamentului în România a fost dezastruoasă pentru că a contat numai prețul și atunci s-a tot dus în jos până când am ajuns aici. Spune medicul la ușa căruia vin zilnic zeci de pacienți diagnosticați cu diverse forme de cancer.

– Vinovat de ceea ce se întâmplă e Ministerul Sănătății! Numărul pacienților în tratament, nou depistați cu cancer sunt cam 110 mii de pacienți. Marea majoritate sunt în tratament cu scheme care cuprind aceste medicamente, completează Cezar Irimia.

 

Producătorii au anunțat la jumătatea lunii martie că nu mai aduc medicamantele pentru tratarea cancerelor. Ceea ce am postat eu și vedeți in fostografii sunt doar anunțirile definitive de retragere din Romînia a acestor medicamente. Dar dacă aveți curiozitatea să vă uitați peste liste veți găsi și alte medicamente care tratează cancerele unde notificarea e de “disconinuitatea temporară”. Ca să traduc medicamentele acestea se vor găsi în farmacii până se epuizează stocurile după care, producătorul  nu mai aduce medicamentul. Va decide în funție de ce mai hotărăsc politicienii dacă e rentabil sau nu să mai văndâ în România aceste tratamente.  Ministrul Sănătății știe in ce scenariu de groază au intrat pacienții de cancer în special, dar nu numai ei. Stie de aproape o lună de zile, de pe 13 marie!!!!

La final va las declarația făcută acum două zile de premierul Sorin Grindeanu din care aflăm sigur că bolnavii de cancer nu intră in prioritățile guvernului PSD-ALDE.

“Acest Guvern și eu personal ne asumăm să rezolvăm problema accesului la tratament al românilor, o dată pentru totdeauna. Nu vom merge să le aducem medicamente cu rucsacul și nici nu vom recurge mereu la soluția extremă a achizițiilor speciale. Dar pentru a reuși avem nevoie de ajutorul dumneavoastră, al industriei. Vrem să veniți alături de noi, să ne ascultăm reciproc și să găsim soluții. Să-i ascultăm pe medici și pe pacienți și să le înțelegem nevoile. Nu vom reuși decât dacă lucrăm împreună. Soluția fostului Guvern la problemele sănătății a fost să facă un site unde românii să se poată plânge de medicamentele sau vaccinurile care lipsesc, uitând să și rezolve problemele lor. Dacă asta este soluția la aceste probleme, să nu ne mirăm că suntem în această situație”

programul psd

Conform estimărilor Alianţei Pacienţilor Cronici din România, realizate în lipsa unui registru naţional de cancer, în România trăiesc astăzi aproximativ 1 milion de bolnavi de cancer.  Cancerul de plămâni este cel mai frecvent tip de cancer în România, urmat de cel colorectal, de sân, de prostată şi de col uterin.

 

 

 

 

 

 

 

This article has 37 comments

 1. Alina

  De ce in tabel apar medicamente ce se retrag de pe piata, dar se vorbeste in articol despre ele ca si cum ar fi din Romania?

 2. Alina

  rectificare: ce se retrag de pe piata austriaca

  • Toto

   Eu din ce inteleg din tabelul ala ‘tara apartinatoare’ e de fapt tara de productie/import in Romania.

   Ma indoiesc ca doar producatorii romani retrag medicamente de pe piata ( desi mai e un scandal paralel despre faptul ca romanii prefera sa le dea la export mai scump decat pe piata romaneasca … )

  • Paula Rusu

   Cum sa retraga de pe piata austrica? In lista apare firma detinatoare, cu tara detinatoare a patentului. Austria e una dintre ele. Anuntul e pe siteul Agentiei Nationale a Medicamentului, pentru piata din Romania.

 3. Magda

  Lipsa mediamentelor nu este singura problema. Statul extermina bolnavii de ani de zile, nu doar de acum. Sunt in pensie de boala gradul 2 si primesc 510 lei pe luna, dupa 10 ani vechime la varsta de 33 de ani. Cum credeti ca un om poate trai cu 510 lei pe luna? Din care imi mai si platesc analize, mediamente, plus ca trebuie sa merg la control in Bucuresti de doua ori pe an, pe banii mei (ceea ce nu se deconteaza) pentru ca la Sibiu nu exista aparatura necesara pentru toate testele pe care trebuie sa le fac…Deci, cum se poate numi asta, daca nu exterminare? Si nu sunt un caz singular…Sunt foarte multi oameni bolnavi (sau, ma rog, au fost, ca multi au murit, daca nu de boli, de foame) in situatia asta…

 4. Demistificator

  Cat de “profesionist” trebuie sa fie un blogger – ca jurnalist nu-l pot numi – sa ii tragi cu programul electoral de exterminare si sa anunti ca este oficial, se retrag hectare de medicamente de pe piata, sa mai iei si reactii de la alti ametiti, si sa publici la final de aprilie 2017 drept “dovada” o captura si un link pe care scrie clar ca lista aia se refera la medicamentele cu discontinuitate temporara/permanenta incepand cu luna IUNIE 2016! Felicitari, Paula Rusu, cred ca medicii au extirpat si ceva tesut cerebral, nu numai pulmonar!

  • sv

   Ar trebui sa citesti mai cu atentie si disrect la sursa. Scrie ca in acea sectiune pe sit-ul anm se posteaza incepand cu 01.06.2016, iar lista este actualizata in 13.04.2017. Stirea este corecta!

  • morringain

   Nu linkul e din iunie 2016 (daca te duci la notificari, vezi data actualizarii, 13 Aprilie 2017), ci situatia din tabel cuprinde perioada incepand cu iunie 2016. Iar la medicamentele la care se refera Paula Rusu, decizia de renuntare e din martie 2017 si toate din motive comerciale.

  • Alex

   Daca erai inteligent cum te pretinzi ai fi vazut ca in 4 luni din 2017 au fost mai multe cereri decat in 7 luni din 2016. Ai si tu ceva extirpat sau e un hobby sa comentezi la orice?

  • Raspunsul

   Observa cum zice ca primul mi istru zice ca nu este o urgenta, in timp ce dim declaratie nu se poate extrage ceva asemamator. Acum toti bloggeri sunt jurnalisti. Nici nu trebuie sa ii luam in seama.

  • Paula Rusu

   Cred ca ti-a scapat un lucru: lista e in transparenta din iunie 2016, atunci a devenit efectiv din ordinului fostului ministru al sananatii, atunci a fost lansat acest gen de raportare.
   Data la care a fost notificata retragerea medicamentelor e scrisa si incercuita in tabel: 13, 15 si 22 martie 2017.

  • Miserupificatorul

   @ Demistificator: esti un bou absolut, in clasa ta de postaci cred ca esti cel putin “decat” primul.

  • claudiu

   de acord, exact asta mi-a sarit si mie in minte cand am citit articolul si vazut PDF-ul…
   cam trist totusi ca-si permite asemenea magarie si oamenii nu o penalizeaza masiv…

  • Serban

   In chenarul hasurat cu rosul va scrie clar datele de retragere a autorizatiei de comercializare din Romania si anume 15 martie 2017, dupa care vor mai fi distribuite stocurile existente in tara pana la 29 martie 2017. Cand este vorba de multe vieti nevinovate ar trebuii sa va indepartati de afinitatile politice si sa nu jigniti un jurnalist care dupa parerea mea trage un semnal de alarma guvernantilor iresponsabili si manati de valul populismului, lipsiti de viziune pe termen lung, si intregii opinii publice prin datele ce le aduce in prim plan.
   Este logic ca prin scaderea obligatorie a pretului vor disparea multe medicamente originale unde s-a investit multi ani in cercetare si vor aparea multe medicamente generice de o calitate mult inferioara.

 5. Dana

  Sa nu cream panica, totusi, chiar daca acesta este stilul RTV. De acord ca sunt probleme. Insa pentru acuratetea documentarii puteti gasi, tot pe website-ul ANMDM, celelalte denumiri comerciale ( aferente substantelor mentionate in acest articol ) autorizate de punere pe piata in Romania si pe care detinatorii de APP nu le-au retras; cel putin pina acum. Aveti un rezumat mai jos, cu precizarea ca in paranteze este mentionat numele detinatorului APP ce a renuntat la comercializarea produsului in Romania, iar sub denumirea produsului sunt mentionate numele producatorior/detinatorilor APP ale caror similare sunt inca disponibile :

  Irinotecan (Ebewe )
  Antibiotice SA Romania
  Actavis Romania

  Epiribicina (Ebewe )
  Neola Pharma Romania
  Actavis Romania
  Teva Pharmaceuticals Romania

  Ciclofosfamida (Sandoz)
  Actavis Romania
  Baxter Oncology Germania

  Nogron – Temozolomid ( Egis )
  Alvogen
  Neola Pharma Romania
  Merck Sharp & Dohme Marea Britanie
  Glenmark – Cehia
  Teva Pharma Olanda

  Coloxet – Capecitabina (Egis, Romastru )
  Actavis Group Islanda
  Dr.Reddy’s Laboratories Romania
  Glenmark – Cehia
  Teva Pharma Olanda
  KRKA – Slovenia
  Alvogen

  Carboplatin ( Ebewe )
  Actavis Romania
  Fresenius Kabi

  • Fakenews4ever

   Primul (si singurul) comentariu rational, paradoxal mai bine documentat decat articolul in sine. Evident ca acesti produsi nu DISPAR pur si simplu. In spitalul unde lucrez nici nu am vazut vreodata Ciclofosfamida de la Sandoz (care acum “DISPARE DIN CAUZA PSD CARE EXTERMINA OAMENI”), ci doar compusul echivalent de la Baxter (care ramane pe piata). Cel putin teoretic, activitatea farmacologica a Ciclofosfamidei de la Sandoz si a Endoxanului de la Baxter este aceeasi, fiind vorba de aceeasi molecula (cu excipienti diferiti).
   Motivele pentru care unele firme retrag moleculele proprii sunt intr-adevar comerciale, i.e. nu sunt competitive pe piata respectiva si nu reprezinta un motiv de alarma. Alarmant ar fi fost ca TOATE firmele sa retraga un anumit medicament. Ceea ce deocamdata nu este cazul.

  • Oare

   Oare la acest comentariu de ce nu se oboseste autorul articolului sa raspunda?

 6. Geanina

  Draga doamnă, dacă v-ați obosi sa va informați cum trebuie poate ați vedea și anumite detalii importante, zic eu. În titlul tabelului pentru care ați furnizat link-ul scrie cat de poate de clar “iunie 2016”! Așa că poate vreți să vă documentați cine era la guvernare în acel moment și apoi să vă recitiți articolul și să vă revizuiți limbajul… Asta doar pentru a nu mai dezinforma oamenii care citesc doar titlurile articolelor!

  • George

   Poftim link-ul direct pe site sa va dumiriti ca lista aia e actualizata pe 13.04.2017. http://www.anm.ro/anmdm/med_discontinuitate_medicamente.html
   Si pentru medicamentele inconjurate de catre Paula, s-a facut notificarea de retragere de pe piata in MARTIE 2017.

  • Crina

   Draga doamna, citirea si interpretarea unui tabel se face in clasa a III-a. În rest, aveti dreptate cu cei care citesc numai titluri. Faceti parte dintre ei. Ati citit doar capatul de tabel!

 7. Adrian boghian

  Asta e cu scarbosii astia de psdisti i-as omora pe toti .. Poate voi avea ocazia sa omor macar unul. In 2012 a venit jegul de Ponta la putere si a fost fix aceaasi problema. Imputitii astia trebuie pusi la zid pentru genocid

  • Maria Popescu

   Din toata lumea care comenteaza si care afirma ca psd a facut sau restul care se documenteaza e psd ist, are cancer sau pe cineva apropiat care are cancer? Nu de altceva dar ca sa stie exact ce inseamna substantele respective, ca da cum s a spus mai sus nu s a retras substanta ci doar anumiti furnizori care produceau respectivul medicament. Si da stiu despre ce vorbesc si da eu am in familie pe mama si doctorii care care se plang ca nu au cu ce trateze intai ar trebui sa stie sa se poarte cu pacientul si sa stie ce inseamna un tratament de cancer. Lumea nu moare din cauza lipsei de medicamente, lumea moare in toate spitale din cauza lipsei de interes a medicilor si da am cunoscut foarte multi oncologi din majoritatea spitalelor din Bucuresti.
   Toata lumea e inversunata ca psd face drege si daca indraznesti sa ai alta parere esti psd ist. Nu nu sunt nu am fost niciodata si nici nu o sa fiu, dar informatiile preluate prost dupa titlu care duc la injurii intre noi nu or sa duca la nimic bun si clar nu o sa ne faca mai buni decat pe cei pe care ii urati.

 8. Maria Popescu

  Plus ca problema era din iunie anul trecut cu aceste medicamente care se gaseau mai greu nu de acum. La o simpla cautare pe net o sa gasiti informatii.

  • Paula Rusu

   Notificarile sunt din 13, 15, 22 martie. Deci problema e la zi.

 9. Maria Popescu

  Probabil ca lista da este actualizata, dar inainte de de datele aceastea are cineva o lista cu ce medicamente nu existau inainte de reactualizare, pentru ca Epiribicina nu s-a gasit repet de anul trecut din iunie in unele spitale o perioada inainte de aceasta actualizare, nu stiu de restul pentru ca mama are un cancer mamar. Daca va uitati cu atentie pe lista si hidrocortizonul a disparut potrivit listei pana in februarie 2017 si nu cred ca nu s-a mai putut trata vreo afectiune cu el, la fel si algocalminul si multe altele care erau cu recomercializare pana in 2017. Este adevarat ca nu sunt la fel de importante ca si medicamentele oncologice, dar este un semn de intrebare pana la afirmatia ca este un program de exterminare pentru bolnavii de cancer.
  Programul de exterminare este atunci cand te duci la medic si nu mai apuci sa faci tratamentul pentru ca stai 12 ore la usi pentru analize nemancat pentru doctori nu se obosesc sa munceasca si daca nu apuci azi nu este nici o problema raspunsul este va grabiti undeva?
  Exterminarea este a oamenilor care nu au bani care sa ii dea si care sa plateasca restul analizele pe care da ti le fac la spital dar te programeaza peste 1-2 luni daca esti norocos, ceea ce in cancer este un timp de asteptare foarte mare.
  La cancerul de san, dupa biopsia facuta la spital se face o imunihistochimie la Babes, care da ti se deconteaza de casa, doar daca au fonduri in luna respectiva, daca nu 450 ron.
  Ceea ce vreau sa punctez si cred ca am scris din nou foarte mult, este ca nu am vazut nici un articol despre doctorii care extermina pacienti la oncologie asa de virulent si ca restul informatiilor nu se mai verifica. Repet doctorii extermina pacientii, nu lipsa medicamentele, pentru ca majoritatea bolnavilor nu ajung la tratament nu din lipsa medicamentelor, care nu spun ca nu este o problema, dar din nesinteresul doctorilor care nu ii primesc la tratament.

 10. Maria Popescu

  http://www.economica.net/alerta-400-de-medicamente-eliberate-cu-reteta-au-disparut-de-pe-piata-romaneasca-alte-312-risca-sunt-la-risc_114442.html

  http://www.digi24.ro/special/campanii-digi24/romania-furata/romania-furata-mii-de-medicamente-disparute-in-ultimii-doi-ani-din-farmacii-535684

  Mai sus aveti si dovada ca mai devreme nu stiam exact data au disparut aceste medicamente, printre care si trei tipuri de erirubicina si nu s-a inventat acum de la datele mentionate de dumneavoastra cu actualizare acestei liste, care nu stim daca a fost la fel inainte de actualizare.

 11. Maria Popescu

  http://m.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/inca-123-de-medicamente-dispar-din-farmacii-522082

  Aceasi problema si in 2016 cu citat de la ministrul de atunci care se confrunta cu aceasi criza fara ca cineva sa il acuze ca vrea sa extermine pe cineva.

 12. Hristos

  Bravo jegosiilor , futa-va dumnezo astazi si maine . Nu le mai vindeți inmormanta-vas eu cu pula , ca ați futut tara asta de tot , suntem mai rau ca si sclavii dauas cu bomba in voi , tranti-var Dumnezo astăzi , ha i mai puteți fute tara asta ? , lua-vas gura in pula de nenorociți , voi ar trebui sa fiti uciși mormologii pulii mele . Dați salarii morților , inloc sa fim prima țară dintre toate la a exporta materie prima suntem tara de la coada unde hoții ne fut pe la spate . Nu v-ar putea hranii dumnezo de bani , eu stau sa imi trăiesc viata de pe o zi pe alta nici nu mai vorbesc de a avea familie sau copii ,caci nici bani de nunta nu strangi . Asa v-aș executa in frunte cu mormologul ala de președinte care are o pula in cur .Cand vorbeste parca se caca ca si cum ar fi constipat . Un PUTIN ar trebuii sa fie in tara asta sa va ia in pula pe toți parlamentarii.

 13. Flavia

  Se poate la final sa fie o lista cu link-uri spre datele/sursele oficiale?
  Sau sa fie inserate în articol legături spre sursa de informare. Eu nu găsesc așa ceva. ..

 14. brod

  și Hitler, și Stalin au procedat la fel: eutanasierea celor care nu mai pot munci. chiar și invalizii de război s-au bucurat de același tratament.
  este un GENOCID pe care românii îl merită, dacă îl așteaptă cuminți, cu optimism că ei vor rămâne sănătoși.

 15. Ardelean

  Când slujeati la gunoiul de ghitapsd,cocina TV.,totul era roz. Romanii mureau și mor cu zile,din cauza mafiei politice,dar dvs.vorbeati,cu ura și patos, despre…știți,vă amintiți vremurile…Pt.mine ați fost o mare dezamăgire jurnalistică,acum v-ati trezit fara… politică editorială de partid?

 16. Eugen

  Neoficial (in sensul ca nu cred ca exista o situatie la nivel national; daca nu exista pentru cancer, nu-mi fac iluzii ca ar exista pentru depresie/anxietate) sunt foarte multi oameni care iau antidepresive. Tot neoficial… sunt multi care inca nu stiu ca au nevoie de ele.

  Eu sunt in prima categorie. De o luna nu mai gasesc Xanax (indiferent de gramaj, 0,5 sau 1 mg) la nici o farmacie. Cei care au luat vreodata asa ceva stiu cat de greu e sa te impaci cu gandul ca schimbi doar denumirea, ca de fapt produsul/substanta activa ar fi aceeasi. Pe piata a ramas doar medicamentul generic, Alprazolam, produs in Romania (LaborMed am gasit eu). Va spun sincer, NU e acelasi lucru. Eu am simtit diferenta intre Xanax-ul original, cel produs de Pfizer, si surogatul romanesc. Am vaga impresie ca “al nostru” are un continut de creta mai mare decat cel maxim admis… Sau hai, nu creta, excipienti sa spunem.

  Multa sanatate tuturor!

 17. Liviu

  Draga Paula , n-ar fi rau sa vedem si articole ce promoveaza Cannabisul ca tratament primordial al cancerului ( vezi si o scurta “prezentare” menita sa-ti starneasca curiozitatea aici : https://www.youtube.com/watch?v=1miGzTwK28U ) si totodata sa analizam putin de ce in 1937 americanii au interzis-o ( vezi The Marihuana Tax Act of 1937 !) iar azi tot ei au legalizat utilizarea medicinala in nu mai putin de 25 de state ( si recreationala in 3 !) .
  Deloc surprinzator pt. unii , apar din ce in ce mai multe dovezi ce demonstreaza ca aceasta interdictie a fost menita sa favorizeze financiar atat industria farma cat si pe cea maselor plastice ( Ford face prima caroserie auto din fibre de Cannabis impregnate cu o rasina in timp ce firma DuPont patentase obtinerea maselor plastice din petrol si nu agreea un concurent …natural !) si nicidecum sa protejeze populatia de “pericolul” reprezentat de consumul Cannabis-lui asa cum propaganda acelor vremuri o sugereaza . O zi buna in continuare

 18. Raskolnikov

  Du-te băi și cântă la altă masă, dezinformatoare lu’ pește prăjit! După ce ani de zile ai mințit cu nerușinare la televizor, vrei să te mai creadă cineva? Iar ca o curvă care se respectă, brusc, ai descoperit că nu mai sunt buni ăia pe care îi pupai în fund acum ceva timp.

 19. Alex

  părerea mea, ca bolnav de cancer,
  cu informațiile ce le dețineam acum 10 zile.
  nu mai este nici retuximab:
  https://pasareaphoenixremixed.wordpress.com/2017/04/20/cind-iti-trece-glontul-pe-la-ureche/

 20. proxy server list

  Hi,I read your blog named “OFICIAL: Medicamentele pentru cancer nu se mai vând în România! Programul electoral al PSD, program de exterminare pentru 1 milion de bolnavi – Paula Rusu” like every week.Your humoristic style is witty, keep doing what you’re doing! And you can look our website about proxy server list.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner