Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

OMS: gripa, antivacciniștii și tuberculoza  în topul amenințărilor din 2019 la adresa sănătății publice

Antivacciniștii sunt pe lista scură a amenințarilor la viață realizată de OMS pentru 2019. Organizația Mondială a Sănătății face topul primelor 10 amenințări asupra sănătății populației din toate colțurile lumii . Intre  vulnerabilități se află gripa, rezistența la antibiotice, tuberculoza fiind printre bolile care cauzează un număr mare de morți din cauza rezistenței la tratament,  HIV, ebola dar și anitivacciniștii, o premieră absolută. Iată topul:

  1. Aerul poluat si schimbările climatice
  2. Bolile necontagioase
  3. Gripa
  4. Condițiile de trai: sărăcie, foame, tabere de emigranți
  5. Rezistența la antibiotice, tuberculoza rezistentă la antibiotce -MDR
  6. Ebola
  7. Lipsa servicii sanitare de bază 
  8. Ezitarea/refuzul vaccinării
  9. Boala dengue
  10. HIV
In premieră OMS identifică valul antivaxer drept o amenințare la adresa sănătății publice mondiale. Iată ce scrie organizația: “reticența sau refuzul vaccinării, în ciuda disponibilității vaccinurilor – amenință să inverseze progresele înregistrate în combaterea bolilor prevenite de vaccinuri. Vaccinarea este una dintre cele mai rentabile metode de evitare a bolii – în prezent previne 2-3 milioane de decese pe an și încă 1,5 milioane ar putea fi evitate dacă s-ar îmbunătăți acoperirea globală a vaccinărilor.
Rujeola, de exemplu, a înregistrat o creștere de 30% a cazurilor la nivel global. Motivele acestei creșteri sunt complexe și nu toate aceste cazuri sunt cauzate de refuzul vaccinării. Cu toate acestea, unele țări care au fost aproape de eradicare  bolii acum au un număr crescut de îmbolnăviri și decese. Motivele pentru care oamenii aleg să nu vaccineze sunt complexe… lipsa vaccinurilor și lipsa de încredere sunt motive esențiale care stau la baza ezitării . Lucrătorii în domeniul sănătății, în special cei din comunități, rămân cel mai de încredere consultant și influențator al deciziilor de vaccinare și trebuie să fie sprijiniți pentru a furniza informații credibile și credibile cu privire la vaccinuri.”
Gripa, împotriva căreia ne putem vaccina cu toții, este pe locul 3. Drept dovadă România număra azi 18 morți de gripă. OMS anunță că virusul gripal va lovi din nou, nu se știe când și unde. “Apărarea împotriva gripei la nivel global este atât de eficientă precum cea mai slabă verigă din sistemele de sănătate ale oricărei țări.” Igienă și vaccinare înaltă, protecție ridicată. Igienă și vaccinare slabă, protecție la fel de slabă în fața virusului. În fiecare an OMS monitorizează circulația virului gripal  și recomandă care sunt tulpinie împotriva cărora să se vaccineze populația.

În egală măsură, 9 din 10 oameni de pe planetă respiră aer poluat, asta ne inclunde și pe noi, românii. Este principalul risc de mortalitate identificat de OMS în 2019. Asta pentru că microparticule de zeci de ori mai mici decat diametrul firului de păr intră prin sistemul respirator în organism cauzând îmbolnăvirea plămânilor, a inimii, a creierului ceea ce duce la moartea prematură a 7 milioane de oameni anual. Cancer, infarct, îmbonăviri masive ale inimii să plămânilor sunt cauzate de poluare.

Diabetul, cancerul, bolile de inimă sunt vinovate de moartea a 15 milioane de oameni care se sting prematur, la vârtse între 30 și 69 de ani.  Cauzele acestor maladii: fumatul, lipsa activității fizice, alcoolul, abuzul alimentar și poluarea. Mai grav e că acești factori de risc au dus la creșterea bolilor psihice/mintale, jumătate dintre acestea sunt diagnosticate la vârste foarte tinere, 14-15 ani. Și mai grav e că netratate aceste maladii s-au dovedit a doua cauză de suicid în rândul adolescenților, 15-19 ani.

1,6 miliarde de oameni trăiesc în mizerie. Și nu e vorba doar de cei din zonele de conflict ori din taberele de refugiați. 40% din copiii României merg la somn cu burta goală, flămânzi; peste jumătare din localitățile rurale nu au apă curentă – sunt numai două din cauzele îmbolnăvirilor în rândul populației sărace.

Antibioticele au fost dintre cele mai de success medicamente dar microbii s-au învățat cu ele. Bacterii, viruși, ciuperci au dezvoltat rezintență la tratament ceea ce ne aruncă înapoi în vremuri când pneumonia, tuberculoza ori salmoneloza erau greu de tratat. Microbul tuberculozei a dezvoltat o rezistență teribilă ceea ce duce la 10 milioane de îmbolnăviri anual din care aproape 2 milioane de oameni mor uciși de TBC. În anul 2017, 600 de mii de cazuri de tuberculoză erau rezistente la tratamentul cu unul sau mai multe antibiotice.
Rezistențele la antibiotic sunt date de folosirea haotică a medicamentelor de către oameni,  folosirea lor în exces la animalele crescute pentru producția de carne sau lactate, dar și în agricultură

Avertizările OMS funcționează ca un ghid de prevenție și pregătire în vederea unor posibile crize pentru guvernele responsabile de sănătatea publică din țarile lor.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner