Orfanii cu părinţi, copilărie zăvorâtă în preventoriul TBC
Priviţi-le ochii, sunt copii izolaţi de familiile lor. Părinţii, foşti bolnavi de TBC care au transmis microbul, pruncii nu au făcut boala, dar sărăcia familiilor lor îi poate îmbolnăvi. Sărăcia, hrana pe sponci, lipsurile, de toate astea profită parşiv tuberculoza care dă târcoale acestor micuţi. Puii aştia de om sunt luaţi din casa părinţilor şi mutaţi in preventoriu, uneori chiar părinţii lor ii duc la preventoriu, un fel de orfelinat menit să îi păzească de TBC.
La preventoriul de la Ilişua sunt 67 de copii, cei mai mici au 3 ani. Cei mai mari, i-a prins adolescenţa departe de ai lor, în clădirea cu aspect de palat părăginit, cu miros de spital, paturi de fier şi dor de acasă.
Periodic, copiii de la Ilișua sunt testați pentru tuberculoză. Dacă răspunsul la testul IDR (injectarea de tuberculină pe fața internă a antebrațului) este o indurație (zonă palpabilă ridicată sau umflătură) de peste 15 milimetri, atunci ei intră în cure preventoriale de una, trei, șase sau 12 luni. În perioada curei li se administrează zilnic 100 de grame de hidrazidă. “Îmi luam cele opt pastile de hidrazidă cu oroarea și repulsia cu care-aș fi înghițit opt semințe de viermi de mătase”, scrie Mircea Cărtărescu, în Solenoid, despre perioada petrecută în preventoriul de la Voila, desființat între timp. – e un pasaj din povestea asta: https://pressone.ro/tristete-boala-copilarie/ .
În mod normal, un copil e internat la Ilișua pentru un an. Iar internarea se tot prelungește: încă un an și încă unul. Potrivit statutului, Preventoriul oferă servicii medicale pe zile de spitalizare și are buget propriu, adică își decontează procedurile de la Casa de Asigurări de Sănătate. Bugetul pentru un copil internat este de 62 de lei pe zi de spitalizare, sumă care include cheltuieli cu hrana, curentul, apa și salariile personalului. În 2008, bugetul a fost plafonat. Hrana zilnică a unui copil – trei mese și două gustări – nu poate depăși valoarea de 7,8 lei. În aceste condiții, conducerea preventoriului mai reușește să asigure mesele doar datorită unor fundații, a căror contribuție este de aproape 50%.
Nu e o poveste de secol 19, nu e Oliver Twist, e România de azi, iunie 2016. De asta e nevoie să schimbăm legea de prevenire şi control a tuberculozei. Proiectul de modificare a legii e în Parlament! Cât de săraci sunt părinţii acestor copii care de Paşti tot ce îşi doresc sunt nişte pantofi noi? Cât de săraci sunt părinţii acestor copii care primesc hrana zilnică de 7.8 lei? Când aţi luat ultima dată un covrig? Costă un leu! – Sunt foarte săraci!
Ca să ajuţi o familie săracă să scape de TBC, statul ăsta care dă 8 lei pe hrana unui copil trebuie să ii ajute pe cei loviţi de boală. Cu un tratament urmat până la capăt şi hrana adecvată, microbul nu mai revine niciodată. Niciodată!
Tuberculoza există! Tuberculoză ucide! Tuberculoza se vindecă!
Nu mă las!
PS: 67 de perchi de pantofi noi pentru cei 67 de orfani ai sărăcie