Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Pasul uriaș spre tratamentul cel mai potrivit în cancerul de plămâni. Ce sunt biomarkerii?

  •  75% din pacienţii diagnosticaţi în România cu cancer pulmonar ajung la medic în stadiu inoperabil şi cu şanse mici de supravieţuire. În fiecare an, aproximativ 11.000 de români sunt diagnosticaţi cu cancer pulmonar. Această afecţiune reprezintă principala cauză de mortalitate în rândul bărbaţilor diagnosticaţi cu cancer şi se situează pe locul 4 în rândul femeilor, după cancerul de sân, cancerul de col uterin şi cancerul colorectal.
  • Imunoterapia și terapia țintită sunt noțiuni care dau speranță pacienților  diagnosticați cu cancer pulmonar. Vorbesc despre una dintre cele mai agresive forme ale acestei maladii, unde rata de supraviețuire  la 5 ani este de numai 11% în România.
  • Sunt terapii de ultimă generație pentru care e nevoie în egală măsură de analize speciale. Am făcut un exercițiu practic ca să înțeleg exact cu ce “se mănâncă” biomarkerii, dacă avem nevoie de ei și mai ales să vă pot explica aici și vouă ce am priceput eu.   

Să o iau cu începutul: am călătorit până la Timișoara ca să stau de vorbă cu un medic anatomo-patolog atât de pasionat de ceea ce face încât poate vorbi cu orele despre o singură celulă pe care o vede la microscop.  Am vrut să aflu care e rolul acestor biomarkeri, ce ar trebui să facă pacientul, dar medicul oncolog. Sunt amănunte care pot face diferența între un tratament eficient care poate salva viața bolnavului ori un tratament cu efecte puține, dezamăgitoare.

Cine are nevoie de analiza biomarkerilor și de ce?
Pacienții dignosticați cu cancer de orice tip, inclusiv pacienții care suferă de cancer pulmonar altul decât cel cu celule mici, ei sunt cei care au nevoie de aceste testări. După ce s-a stabilit dacă tumora e sau nu e malignă, un diagnostic complet, prin identificarea biomarkerilor poate oferi informații medicului oncolog despre cel mai bun tratament pentru acel pacient. Biomarkerii ajută la identificarea tratamentului cel mai potrivit împotriva celulelor haotice ale cancerului care pun în pericol viața pacientului: că e imunoterapie, terapie țintită, radioterapie sau chimioterapie, mi-a făcut introducerea medicul anatomo-patolog George Daniel Buzete.

Ce procedura este necesară pentru a face testarea biomarkerilor?

Țesut pregătit pentru a fi conservat în blocul de parafinăE nevoie de biopsie. O bucată de țesut care să fie scoasă din tumoră de medicul intervenționist  și care să fie analizată în laborator. De aici începe propriu-zis “ancheta” mea. Medicul George Daniel Buzete mi-a explicat că e foarte important ca țesutul prelevat să ajungă într-o stare cât mai bună în  laborator. Conservarea în mediul lichid face procesarea țesutului în laboratorul de anatomie patologică mai sigură. Medicul anatomo-patolog mi-a spus că e preferabil ca blocul de parafină să fie realizat direct la clinica unde se fac testele, asigurându-se în acest fel parametri optimi de conservare pentru țesutul care urmează să fie testat. Am întrebat de ce?

“Blocul de parafină e temelia diagnosticului. Dacă nu e preparat optim, tinde să se desprindă de pe suport  în cursul testării, existând situații în care testul nu a putut fi realizat. Sau sunt pacienți imobilizați, în stadii avansate, de la care abia s-a putut preleva o cantitate mică de țesut, altă prelevare fiind  aproape imposibilă. Trebuie să ajutăm pacientul din ceea ce avem prelevat și să evităm să mai cerem o a doua probă. Noi lucrăm cu microni. Într-un țesut de 1 mm lungime, adică o mie de microni, e o lume imensă, extraordinar de plină de informații. Un singur nucleu poartă informația a generații întregi și are o mărime de ordinul câtorva microni. “

Care e rolul biomarkerilor și de ce nu e suficientă testarea care arată dacă o tumoră e sau nu malignă?

Aici am primit o lecție în toată regula: “Din blocul de parafină se  obtine o foiță transparentă de țesut care se colorează și care ne arată o lume întreagă din acel țesut. O singură secțiune pe care o colorăm  ne arată în numai trei celule sau 30 de celule dacă acea tumoră crește, dacă nu crește, ce fel de țesut e, la ce medicament ar putea răspunde ”, mă lămurește doctorul Buzete. Care îmi povestește mai departe că nu orice tumoră are nevoie de testarea biomarkerilor actuali și îmi descrie cazuri în care ceea ce părea un cancer care creștea în plămâni era de fapt de alta natură, având în componență  fire de păr sau fragmente  dentare. Da, am întrebat de două ori! Sună straniu pentru mine însă așa e,  fire de păr sau fragmente dentare pot crește în plămâni când sistemul de semnalizare celulară o ia razna și dă comenzi  neadaptate mediului în care se găsește celula. Astea sunt cazuri fericite în care medicul intervenționist  scoate țesutul și pacientul revine la viața normală. Însă, în cazul tumorilor maligne, lucrurile stau fix pe dos. Acolo e nevoie de identificarea biomarkerilor pentru ca tratamentul ales să fie cel mai potrivit pacientului.

“Am fost programați ca orice element care crește anapoda în organism, să fie identificat și eliminat. Numai că celula tumorală se deghizează  și, în etapele  intermediare de dezvoltare, organismul nu o recunoaște și nu o atacă. Celula tumorală e parșivă și se sustrage detectării de către sistemul imun, folosindu-se de structuri proteice membranare, PD-L1, PD-L2, care se comportă ca o „pelerină” , evitând atacul sistemului  imun și eliminarea celulei canceroase . Organismul se comportă ca și cum acolo nu ar fi nimic anormal, deși sub pelerină e haloimăsul de pe lume. Aici identificarea unuia dintre biomarkeri descoperă parșivenia și șusține  imunoterapia, adică blochează realizarea legăturii dintre structurile proteice și receptorii lor din celulele T ale sistemului imunitar, inactivând acea pelerină. Tratamentul readuce sistemul imun pe linia lui normală, de autoapărare și de eliminare a celulelor anormale.“
Știu, sună complicat explicația specialistului, dar pe scurt concluzia e asta: biomarkerul potrivit duce la stabilirea celui mai eficient tratament împotriva cancerului.

Pe niște lame de microscop colorate, medicul  îmi arată rezultatul acestor teste. Simpla reacție cu niște substanțe colorate  arată exact poza unui țesut cu probleme. Știu, pare ca un tablou de Klimt, dar asta e diferența între un diagnostic pus cu ajutorul biomarkerilor sau fără ei. Aceste teste, biomarkerii arată diagnosticul, riscul și ceea ce urmează să se întâmple, evoluția bolii, dar identifică și o terapie recomandată – un tratament personalizat, care poate fi imunoterapie combinată cu chimioterapie, sau doar una din cele două ori altă soluție pe care o consideră medicul oncolog.

Nu e prea scump ca un pacient să facă toate aceste teste privitoare la biomarkeri, poate nu e nevoie de ele?
“E mult mai eficient din punct de vedere al costului să testezi toate leziunile specifice cu biomarkeri decât să permiți agravarea cancerului, constatând că tratamentul inițial nu dă rezultate, în acest caz  costurile de tratament fiind  mult mai mari. Studiile și recomandările vin și spun ca la nivel de carcinom bronho-pulmonar e mai eficient să testezi  decât să nu o faci.”  Trebuie să vă spun că, în România, testarea biomarkerilor validați se face gratuit, la recomandarea medicului, în baza unui voucher pe care pacientul îl folosește la un laborator de specialitate, în prezent, costurile acestei testări fiind acoperite de companiile farmaceutice. De curând, Ministerul Sănătății a anunțat intenția de a asigura testarea markerilor tumorali, în cadrul unui program national.

 

Notă: În cazuri particulare, cele în care în sângele bolnavului se găsește ADN tumoral liber circulant sau celule tumorale circulante – cazuri care, însă, nu pot fi identificate ușor, ci doar presupuse, testarea anumitor biomarkeri se poate face direct din sânge, fără a mai fi nevoie de biopsie de țesut. Este ceea ce se numește biopsie lichidă.

În loc de concluzie:

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer lansează prima platformă online despre testarea biomarkerilor dedicată pacienților cu cancer pulmonar. Acest proiect face parte din  campania “Viața fără piese lipsă – Acționează. Discută. Testează ”, o inițiativă realizată cu susținerea MSD România, care are ca obiectiv creșterea gradului de informare a pacienților cu privire la importanța testării biomarkerilor. Platforma conține informații cheie despre cancerul pulmonar, imuno-oncologie, biomarkeri și rolul testării acestora în tratamentul cancerului pulmonar, dar și un ghid de conversație menit să îl ajute pe pacient în discuțiile cu medicul, pentru a înțelege mai bine cum funcționează această testare și de ce este importantă pentru stabilirea tratamentului adecvat, în timp util.


Material realizat cu sprijinul MSD Romania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner