Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Pe principiul “să moară capra vecinului”, opoziția liberală politizează Legea Tuberculozei! Ce rușinos!

Viorica Cherecheș, doamna din poză este deputat liberal în Parlamentul României, membru în Comsia de Sănătate, e medic și mama primarului care a câștigat mandatul de la primăria Baia Mare fiind în pușcărie. Știți deja ca atunci cand pacienții au fost invitați la Comisia de Sănătate, înafara celor doi șefi ai Comisiei, președintele Florin Buicu și vicepreședintele Lucreția Roșca, ambii din PSD, niciunul din cei 19 membri nu a mai fost prezent, evident nici d-na Cherecheș. Vă las aici ceea ce a postat dânsa despre lucrarile comisiei la care nu a binevoit să participe, deși era într-o miercuri dimineață, în miezul săptămânii cand trebuia să fie la “serviciu”. Desigur, are o parere.

Tuberculoza nu este o boală care trebuie să fie tratată prin lege
Acum la Comisia de Sănătate din cadrul Camerei Deputaţilor se dezbate Legea privind măsurile de prevenire şi control a Tuberculozei. Dacă am ajuns să legiferăm orice boală, atunci este grav. Eu nu spun, Tuberculoza este o boală foarte importantă, este o boală infecto-contagioasă căreia trebuie să-i dăm importanţa cuvenită dar care are deja un cadru legislativ.
Există un plan de monitorizare, există finanţare, există măsuri, există prevenire. Este legiferat totul prin Ordine de ministru, prin Hotărâri de Guvern, de ce trebuie noi să facem o Lege a Tuberculozei.
Este de fapt un ajutor mascat al celor din PSD pentru bolnavii de Tuberculoză. Ar acorda astfel ajutoare sociale legalizate ca să-i aducă la tratament. Comunitatea are asistenţi comunitari, spitalele de boli pulmonare au asistenţi sociali care trebuie să meargă în focare să le dea bolnavilor tratamentul.
PSD-ul a şters praful de pe o lege iniţiată în urmă cu doi ani ca să mai dea nişte ajutoare sociale.
Aici e postarea!

Cât dispreț poate avea un medic, parlamentar de opoziție ca să pună problema în cel mai politicianist mod? Să o iau punct cu punct.

  • Avem un program de control și combatere a tuberculozei dar niciun plan de susținere a celor care urmează tratamentul, dar sunt lipsiți de orice sprijin material.  Le dăm medicamentele pentru TBC, dar nu le facilităm  modul în care să ajungă la dispensarele TBC. Așa că renuță la tratament deși nu sunt vindecați si devin din nou contagioși. Ar trebui să vorbiți cu medicii și asitenții care se luptă să îi țină sub tratamentul care e comparabil cu o chimioterapie, de asta renunță la el deindată ce se simt mai bine.
  • Avem niște reglementări prin legislația muncii, nimic specific, care spun cum se acordă concediul medical pentru tuberculoză, dar nicăieri nu sunt cuprinși pacienții cu formele grave de tuberculoză, rezistentă si extensiv rezistentă la antibiotic. Oameni tineri în principal care urmează acest tratament 2 sau 3 ani dunt trimiși la pensie, 8 lei, 10 lei – cam atât ți se cuvine când intri în pensie de boală la 25 de ani. Mor de foame înainte să moară de boală.
  • Avem protocoale de tratare a tuberculozelor grave dar statul nu alocă banii pentru aceste tratamente. Medicamentele sunt cumpărate din fonduri intenaționale care încheie finanțarea peste 6 luni în martie 2018.
  • Avem un program de prevenire și combatere a tuberculozei, dar niciun program de susținere psihologică a celor care trec prin cele mai grave forme de tuberculoză, vreo 500 de oameni (puțini, nu-i așa, ca să va izmeniți la un amărăt de ajutor financiar pe perioadă determinată). Sunt pacienți care din cauza tratamentului își pierd definitiv auzul, au halucinații, stări generale alterate fiindcă e o chimioterapie si depresii majore care duc la abandonul tratamentului.

Majoritatea celor care abandoneaza tratamentul, recad în boală, redevin contagioși și îmbolnăvesc alte persoane sănătoate provin din păturile cele mai sărace. Sprijinul financiar este acordat deja sub forma unor bonuri, pe perioada tratamentului până la vindecare, finanțate și ele din fonduri internaționale, condiționate de urmarea tratamentului și a dat randament în reducerea incidenței tuberculozei în țările în care a fost aplicat.

Dacă ne luam după doamna Cherecheș: mai bine bolnavi și neajutați de stat, decât sănătoși și cu o rată a tuberculozei diminuată substanțial!

  • D-na deputat liberal Cherecheș, știți că în România mor în fiecare zi 3 oameni uciși de tuberculoză?
  • D-na deputat liberal Cherecheș, știți că România e pe locul întâi la numărul de bolnavi de tuberculoză din Uniunea Europeană?
  • D-na deputat liberal Cherecheș, știți că suntem țara care exportă tuberculoză în Europa? Noi și țările fostului URSS.

Deci nu, nu PSD a șters praful de pe această lege, ci eu, ong-urile care lucrează cu pacienții cu tuberculoză, cei peste 5000 de semnatari ai petiției “Parlamentari ,votați Legea Tuberculozei”! Cred că e momentul să reluăm semnăturile de susținere.

Tuturor celor care au trecut prin tuberculoză, cunosc pe cineva bolnav de tuberculoză, au pe cineva in familie bolnav de tuberculoză, v-aș fi lăsat aici adresa de mail a d-nei Cherecheș, dar nu am găsit-o. Așa că vă rog,  scrieți aici ce credeți și vă promit că voi face ca mesajele dvs să ajungă la destinatar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner