Poate fi ținut astmul sub control?
Un sfert dintre români consideră că nu trebuie să mergi la medic dacă nu te doare nimic, sunt rezultatele unui studiu realizat în această toamnă de casa de sondaje CCS Larix, condusă de sociologul Darie Cristea.
Și aici aș mai completa eu că legenda populară conform căreia “dacă te duci la medic, sigur îți găsește ceva” e una din credințele atât de cimentate în mentalul colectiv încât România e țara unde pacienții mor de boli grave care se vindecă în Europa civilizată. S-ar putea vindeca și la noi fiindcă tratamentele sunt aprobate, dar stadiile târzii de depistare a bolii fac tratamentele ineficiente.
In contextul pandemiei pacienții care nu au fost diagnosticați cu boli cronice înaintea crizei sanitare au o mare reținere în a merge la medic. Scriu acum în special pentru cei care tușesc, respiră greu, au senzația de greutate în piept, parcă nu mai intră aerul suficient in piept… poate fi covid, dar este posibil ca diagnosticul sa fie astm. Avem cam un milion de români care suferă de astm în România, dar boala e subdiagnosticată. Tratamentul corect face diferența între o viață normală, fără spitalizări și una in care crizele astmatice pot pune în pericol viața pacientului. Mi-a răspuns la o serie de întrebări medicul Ruxandra Ulmeanu, profesor și medic primar pneumolog, președinte până de curând al Societății Române de Pneumologie.
“Pacientul cu astm este bine să se vaccineze, așa cum este elementar să-și urmeze tratamentul de zi cu zi ” – este primul lucru pe care mi l-a spus, înainte să apuc să adresez prima întrebare. Găsiți aici toată înregistrarea. (video)
Astmul poate fi ținut sub control cu condiția ca tratamentul să fie urmat inclusiv în perioadele în care pacientul simte ca “s-a vindecat”.
Problema e ca uneori pacientul are sentimentul că i se prescrie o jucărie, nu un medicament „adevărat” cum ar fi o pastilă, o injecție spune medicul Ruxandra Ulmeanu… unii chiar cred că inhalatorul seamănă cu un drog. Și atunci trebuie explicat că tratamentul este important de urmat astfel încât parametrii de viață să rămâna în limite normale, fiindcă astmul nu se vindecă, dar se ține sub control.
Starea de rău astmatic este amenințătoare de viață și se poate instala abrupt, fără nicio semnalizare prealabilă la pacienții care renunță la tratament. Astmul e o boală vicleană. Sunt medicamente care se iau în stare de urgență și care au efect imediat, viclenia e că acest tratament nu tratează boală ci manifestările severe. Așa se ajunge la ultilizarea acestor medicamente tot mai mult și mai neadecvat spune profesor Ruxandra Ulmeanu, la minutul 20 al înregistrării unde explică și modul corect în care trebuie urmat tratamentul.
De asta e important să înțelegem că medicația de întreținere, cea de control, te face să uiți că ai boala, nu mai ai crize, de asta trebuie continuat tratamentul. Detalierea despre tratamentul atmului de pe site-ul https://astmcontrolat.ro/drumul-pacientului/ este un instrument la îndemâna pacientului care poate fi accesat oricând.
Concluziile discuției cu d-na profesor Ulmeanu ar fi:
- Astmul nu poate fi vindecat, însă este o afecțiune care poate fi ținută sub control dacă pacientul respectă tratamentul, așa cum a fost prescris de medic și recomandările acestuia.
- În lipsa unui tratament adecvat și administrat la timp, riscul de a se confrunta cu o criză de astm ce poate pune în pericol viața este mult mai mare.
- Pacientul, în majoritatea cazurilor, utilizează și are încredere crescută în medicația bronhodilatatoare care nu rezolvă inflamația, cauza bolii, ci doar ajută la depășirea simptomelor, efectele astmului.
- Aproape jumătate dintre pacienții cu astm ușor și moderat utilizează bronhodilatatorul cu durată scurtă de acțiune mai mult decât este indicat, respectiv 3-4 flacoane pe an.
- Mai mult de o treime dintre pacienții cu astm care au declarat că au folosit peste 4 dispozitive cu durată scurtă de acțiune au avut 2 sau mai multe spitalizări în ultimul an. Cu toate acestea, jumătate dintre respondenți considera că au astmul sub control.
- Suprautilizarea inhalatorului la nevoie indică un control necorespunzător al astmului.
- Utilizarea inhalatorului “albastru” de 3 sau mai multe ori pe săptămână ar putea însemna că vă bazați prea mult pe acest tip de medicație. Acest lucru ar putea fi un semn că astmul dumneavoastră este slab controlat, ceea ce reprezintă un risc mai ridicat de apariție a crizelor de astm.
Vă las să descoperiți ce spune medicul Ruxandra Ulmeanu despre utilizare corticosteroizilor inhalatori, dar vă lansez și o provocare: dacă suferiți de astm, faceți testul privitor la dependența de inhalatorul albastru, aici: https://astmcontrolat.ro/testastm/
Dacă mai aveți întrebări le puteți lăsa în comentarii, promit să obțin raspunsul d-nei profesor pentru voi.
Acest material face parte din Campania Respir.