Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Poți să faci sport dacă ai astm – 9 lucruri pe care ar fi bine să le știi

  1. Astmul nu discriminează, afectează copii, adulți, persoane în vârstă, vedete sau oameni simpli. Salutări pe această cale lui Răzvan Fodor, David Beckham și jucătoarei de handbal de la CSM București, Laura Flippes. Să nu-i lăsăm de o parte pe cei peste 1 milion de români care suferă din cauza acestei afecțiuni. Astmul este o afecțiune cronică inflamatorie a căilor respiratorii.
  2. Aproape 1 din 10 persoane  diagnosticate are o formă severă a bolii. Astmul sever este o formă distinctă a bolii, cu un impact deosebit asupra calității vieții pacienților. Cauzele apariției astmului în general sau a astmului sever nu sunt pe deplin înțelese.
  3. Simptomele astmului pot fi înșelătoare și instabile de-a lungul vieții. O respirație scurtă, zgomotul acela din piept pot dispărea la un moment dat și în locul lor poate apărea tuse persistentă care strică viața oricui.
  4. Astmul poate “pleca” și mai apoi să revină. Conform Asociației Americane de Pneumologie cca 50% dintre copii nu mai au simptome de astm la maturitate pentru că sistemul lor imunitar s-a adaptat mediului. Restul, vor resimți simptomele la un moment dat. Sunt mai mulți factori care pot declanșa simptomele astmului: Factorii alergenici, precum polenul, acarienii, mucegaiul, părul de animale și factorii non-alergenici, cum ar fi infecțiile virale, aerul rece, fumatul, poluarea.
  5. Astmul este cea mai comună boală cronică a copilăriei, este o boală cronică, deci care nu se poate vindeca, dar poate fi ținută sub control.
  6. Viața în oraș predispune la astm din cauza poluării în principal, sunt nenumărate studii care o confirmă. Atât timp cât simptomele sunt ținute sub control cu ajutorul tratamentului adecvat, pacienții pot face în continuare activitățile care le plac, inclusiv sport. Am jucat recent handbal cu CSM București, iar in echipă, de-a lungul timpului, au fost mai multe sportive care își țineau astmul sub control în timp ce jucau la cel mai înalt nivel. Dar nu mă credeți pe cuvânt, dați o căutare după noțiunea “sportiv astm”, veți fi surprinși să aflați cât de mulți oameni din lumea sportului țin sub control această problemă de sănătate.
  7. Femeile par mai predispuse la astm la vârsta adultă o indică studiile –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5629917/, chiar la astm sever. Dar nu e o regulă. Este recomandat managementul personalizat al pacientului cu astm sever, iar această abordare este posibilă cu ajutorul terapiei biologice țintite. Respectarea indicațiilor date de medic și administrarea tratamentului, așa cum a fost prescris, reprezintă cea mai bună modalitate de a preveni crizele de astm sever și de a ține boala sub control.
  8. Diagnosticarea astmului poate fi întârziată deoarece simptomele sunt similare și la alte boli: boala pulmonar obstructivă cronică – BPOC, criză de anxietate, boală de reflux gastric.
  9. Dacă ai astm sigur poți face sport. Este important, însă, să vorbești cu medicul tău înainte de a te apuca de sport, pentru a face cele mai bune alegeri pentru sănătatea ta.

Pacienții cu astm pot realiza acum online și o amprentă pulmonară, pentru a afla dacă astmul lor este sub control, aici: https://www.eastmsever.ro/quiz/index.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner