Primul transplant de inimă cu ajutorul chirurgiei robotice și cum a “inventat” presa noastră “inima robotică”
Acum câteva zile unui băiat de 16 ani i-a fost transplantată o inimă nouă cu ajutorul chirurgiei robotice, fără ca medicii să taie pieptul pacientului, așa cum se fac standard aceste operații. Cu ajutorul unui robot de înaltă precizie medicii chirurgi de la King Faisal Specialist Hospital and Research Center din Riad, Arabia Saudită i-au înlocuit băiatului inima aflată într-o stare extrem de gravă și a cărei activitate defectuoasă începuse să afecteze și celelalte organe punând viața tânărului în pericol.
Operația de trasplant efectuată de robotul chirurgical sub coordonarea chirurgului cardiac Feras Khaliel (foto) a durat puțin peste două ore, dar toată echipă care a luat parte la primul transplant robotic a repetat întreaga procedură de 7 ori în trei zile premergătoare intervenției.
Ce înseamnă operație robotică de transpland de cord?
Intervenția cu ajutorul robotului presupune niște incizii mici, de 1-2 cm prin care sunt introduse brațele robotului în zona care urmează a fi operată, făra ca pacientul să sufere clasica tăietură cu bisturiul. În cazul transplantului de cord oparația presupune o tăietură mare, care secționează sternul pacientului în așa fel încât echipa chirurgicală să poată avea acces la inimă, în cutia toracică.
Premiera în cazul de față constă în lipsa acestei tăieturi foarte mari, pacientului fiindu-i introdusă inima cea nouă de printr-o incizie de 5-6 cm făcută în partea stângă, între coaste, după cum precizează medicul chirurg care a condus operația, Feras Khaliel.
Recuperarea după o operație atât de importantă este mult mai ușoară având în vedere că traumele chirurgicale suferite de pacient sunt mult mai ușoare.
Intervențiile cu ajutorul roboților chirurgicali reduc major riscul de complicații sau infecții post-operatorii iar revenirea la viața de zi cu zi a pacientului operat cu ajutorul chirurgiei robotice se face întru-un timp foarte scurt.
Găsiți în link-ul de aici https://x.com/KFSHRC/status/1834306127388905708 imagini din oparație, interviul cu chirurgul cardiac care a efectuat operația, etc.
Gafa presei din România – au inventat o “inimă robotică”
Presa din România a preluat știrea internațională dar a masacrat-o ireversibil.
Probabil din cauza traducerii cu google translate titul din presa internațională care spune așa: “world’s first fully robotic heart transplant” a fost tradus cu “primul transplant de inimă robotică”.
Probabil că nu a intersat pe nimeni ce spun știrile internaționale până la capăt, că vorbesc cu subiect și predicat despre chirurgia robotică, despre lipsa inciziei pe piept, despre inima tranplantată printr-o fantă de câțiva cm efectuată între coaste. Nici măcar ce o fi aia “inima robotică” nu s-a intrebagt nimeni din cei care au scris. Aia e! Atât s-a putut.
In loc de încheiere vreau doar să va spun că îmi doresc din inimă ca pacientul român să aiba acces decontat la serviciile de chirurgie robotică. Beneficiile aduse de acest gen de intervenții acolo unde ele pot fi efectuate sunt majore. Vă dau doua exemple, un cancer de ovare sau unul de prostată operate cu chirugie robotică ajută pacientul să pleca acasă din spital la 3 zile după operație! Și ăsta e doar unul din beneficii!