Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Revoltator

Represiune polițienească contra bolnavilor de tuberculoză. Pacienți amenințați că vor fi aruncați în pușcărie

O educatoare se îmbolnavește de tuberculoză și află diagnosticul cu câteva zile înainte de Crăciun. Anunță pe toată lumea, cadre didactice, părinții copiilor când primește verdictul. O parte din copii și cadrele dicactice își fac analizele chiar in acele zile, incă 4 copii sunt suspectați a fi infectași fără a face boala. La trei săptămâni de la acest moment, IPJ Dâmbovița deschide dosar penal împotriva învățătoarei pe motiv că a încălcat legea  privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, deși femeia a anunțat diagnosticul din momentul în care l-a aflat. Pentru că s-a imbolnavit de o boală contagioasă riscă închisoarea de la o lună la doi ani.

Aștept ziua în care polițiștii vor aresta tuberculoza, o să le mulțumească medicii care luptă cu boala asta de zeci de ani, că au rezolvat una din cele mai mari probleme de sănătate publică din România.

Tuberculoză, o boală contagioasă care se ia de oriunde pe calea aerului, este subiect de cercetare penală la IPJ Dâmbovița, un abuz uriaș al organelor de cercetare, România are cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză din Uniunea Europeană. Avem spre 25 de mii de bolnavi anual, iar 3 români mor zilnic din pricina tuberculozei.

Cum au stat lucrurile, pas cu pas

 • Educatoarea din Bucșani, Dâmbovița răcește la început de decembrie. Când vede că nu se face bine deși s-a ingrijit acasă, spre jumătatea lunii merge la medicul de familie care îi prescrie antibiotic, 7 zile. Vindecarea întârzie.
 • Pe 21 decembrie hotărăște să facă o radiografie pulmonară și merge a dispensarul TBC, ia decizia asta deoarece in urmă cu 8 ani a mai suferit de boala asta, știa că se instalează pe fond de stres și imunitate scăzută, ori educatoarea tocmai a trecut printr-un divorț chinuitor care încă nu e gata, crește singură o fetiță și are casa în proces de partaj. La întoarcere de la oraș oprește acasă la directoarea școlii din Bucșani să îi spună că a fost să își facă o analiză ca să vadă dacă nu cumva tuberculoza a recidivat dar că nu are un răspuns.
 • 22 decembrie, educatoarea primește rezultatul preliminar: tuberculoză cu începerea tratamentului. Anunță directoarea și colegii de la școală, dar și pe părinții copiilor de la gradiniță.
 • Din 22 de copii, 3 ajung la medic chiar în ziua aia și sunt declarați sănătoși.Era vineri, inainte de Crăciun. Urmează zilele libere: sâmbătă- duminică- Crăciun, marți-a doua zi de Crăciun.
 • Miercuri, pe 27 decembrie, Direcția de Sănătate Publică demarează ancheta epidemiologică.
 • Trece și Anul Nou, iar pe 5 ianuarie sunt testați 9 adulți și 19 copii de la Bucșani. 4 dintre copiii de la gradiniță au rezultate incerte la testul cu tuberculină și sunt trimiși la București la Institutul Marius Nasta. Restul adulților, cadre didactice, și ceilalți copii sunt înafara pericolului.
 • Educatoarea e internată la Sanatoriul de la Moroeni.
 • 15 ianuarie, află despre acest caz ziariștii de la un post local de televiziune care anunță poliția(!!!!)  despre focarul de tuberculoză de la Bucșani, iar IPJ Dâmbovița deschide un dosar penal impotriva educatoarei diagnosticată cu tuberculoză.
 • 16 ianuarie, polițiștii dâmbovițeni au descins la grădiniță și au stat de vorbă cu directoarea și cadrele didactice în dosarul de cercetare penală al acestui focar de tuberculoză. Încadrarea codului penal la care a fost înregistrat dosarul prevede inchisoare de la o lună la doi ani!!!!! Informația e confirmată telefonic de purtătorul de cuvând al IPJ Dâmbovița, Adelina Torcică.

Articolul publicat pe siteul www.mditv.ro pe 15 ianuarie

Lipsă de educație medicală, dar mai ales lipsă de minimă comunicare cu atoritatea medicală de specialitate duc la abuz împotriva unui bolnav de tuberculoză din partea polițiștilor de la  Inspectoratul de Poliție Dâmbovița. Legea care i-a orbit pe polițiști și pe ziariștii hipervigilenți dar nedocumentați, e construită împotriva celor care refuză să facă tratamentul, fug din spital deși știu că sunt contagioși, nicidecum împotriva unui pacient așa cum am fost eu, care habar nu are că este infectat cu microbul tuberculozei, de la cine l-a luat și că ar putea imbolnăvi pe cineva.

Tuberculoza se ia prin aer și este cea mai tratabilă dintre bolile contagioase, dar cele mai mari sechele le lasă stigmatizarea socială. Ori exact asta construiește poliția împreună cu o presă nedocumentată care nu fac diferența între infectare (cu microbi) și înfestare (cu păduchi), între o bacterie ( cum e bacilul tuberculozei) și un virus (cum este cel al gripei aviare).

Educatoarea e arată cu degetul, înfierată public fiindcă s-a îmbolnăvit de tuberculoză, asta e vina ei și riscă pușcărie.

Mă așteptam să văd scris undeva care sunt condițiile în care se poate îmbolnăvi cineva de tuberculoză, dar nu am găsit informațiile astea. Le las eu aici: imunitate scăzută, condiții de stres, oboseală prelungită, lipsa unor condiții decente de trai ori de igienă, toate pot duce la infectarea cu bacilul tuberculozei, la tuberculoză. Tuberculoza se ia doar prin aer, nu se ia de pe tacâmuri, veselă, obiecte de uz personal, iar înafară de păr și de unghii orice organ uman se poate îmbolnăvi de tuberculoză, nu doar plămânii.

Mai rău decât boala e doar stigmatul social, condamnarea la excludere din comunitate a celui care s-a îmbolnăvit de tuberculoză. Boala nu mai este contagioasă la 2-3 săptămâni de la începerea tratamentului care duce la vindecarea completă. Ca în orice altă problemă de sănătate, o scădere imunitară poate duce la reîmbolnavire, dar dacă nu vă îngrijorează că răciți de mai multe ori în viață, ori ca un cancer poate recidiva, de ce sunteți gata să-i puneți la stâlpul infamiei pe bolnavii de tuberculoză. Numai fiindcă sunteți ignoranți?

Înainte de final: am vorbit personal cu educatoarea diagnosticată cu tuberculoză și i-am oferit sprijin juridic gratuit în fața abuzlui acestei anchete care e gata să arunce în pușcărie un pacient fiindcă s-a imbolnăvit de tuberculoză. 

 

 

 

 

 

This article has 3 comments

 1. Tudor

  Sistemul + mass media au pornit campaniile astea de ura tot din perspectiva impunerii vaccinarii obligatorii, din pacate. Toate sunt legate intre ele, pentru ingenuncherea populatiei.

 2. Carmen

  Sistemul și mass media-ambii bolnavi/avizi după atenție, stigmatizează oamenii, îi stresează, îi imbolnavesc, ii ucid cu intenție. Crima cu premeditare. Marketingul este prost înțeles, folosit, iar ceea ce contează nu este promovat ci doar bârfe, răutăți, instigări ale oamenilor împotriva oamenilor. Cine mai este întreg la minte, trup și suflet -ori este plecat din tara asta, ori nu se mai uita la tv …în curând nici pe net. Televiziunile și sistemul nu fac decât să încurajeze barfa și să agite spiritele ptr rating. Doar acei oameni, adică majoritatea privirilor de canale de” asa-zise știri” pot fi așa de ignoranți încât să acuze biata femeie și să o stigmatizeze. Un om stăpân pe sine și pe gândirea lui își dă seama că o boala nu se face cu buna știință, iar probabilitatea de a fi el, eu sau oricare dintre noi este uriașă. O să ajungem sa ne mâncăm intre noi la cat suntem de învrăjbiți.

 3. NU E VOIE ASA CEVA INTR-O TARA SANGERANDA DE 3 DECENII

  Groaznic ce spuneti. TBC =Inchisoare? Sifilisul = ? Pacat doar ca se scrie si LEGEA PT TBC NU ARE SI SALVAREA BOLNAVILOR FARA VINA CE SUNT VINOVATI DUPĂ LEGE. UN CAZ ADEVARAT: O FEMEIE SERIOASA ISI IMBOLNAVESTE SOTUL DE SIFILIS, PE TIMPUL 1980. ACUZE, DIVORT ETC: FEMEIA LUASE MERE DE LA UN TARAN CE AVEA SIFILIS, NU SPALASE MERELE, PE CARE ACELA LE LUSTRUIA CU SALIVA SA INFECTATA. CINE E DE VINA ? TARANUL. DOVEDESTE! CAUTA-L SI INCHIDE-L CA PE PERSONAJUL LUI AMZA PELEA DIN FILMUL OSANDA. BOLILE NU SUNT VINOVATE CA PATEAZA OMUL ? PE BOLI SA LE PEDEPSIM, CA LA BISERICA; PE PACATE, NU PE OM. Mai ales bolile olfactive-oreionul, tbcul, gripa etc.
  LEGEA TBC CE SCRIE???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner