OMS recomandă modelul Legii Tuberculozei! România în urma Pakistanului, Africii de Sud, Etiopiei la tratarea tuberculozei
In 5 luni rămânem fără medicamente pentru cele mai grave forme de tuberculoză
Ieri au ajuns în România ultimele medicamente aduse în țară prin finanțare internațională. Sunt medicamente care ajung pentru tratamentul a 460 de pacienți din cca 25 de mii, câți înregistrează România în fiecare an. Locul întâi în Europa.
Sunt medicamente pentru care statul român nu platește nici un leu. Dacă tratamentul celor mai grave forme de tuberculoză s-ar face cu fondurile alocate de Ministerul Sănătății, doar 1 din 4 pacienți cu tbc ar fi salvați, deoarece banii nu ajung pentru tratarea lor cu cele mai eficiente medicamente, iar achiziționarea înlocuitorilor scade rata de vindecare la mai puțin de un sfert din pacienți.
În țara în care în fiecare zi 3 oameni mor de tuberculoză, fondurile internaționale prin care au fost cumpărate aceste medicamente au făcut ca 3 din 4 pacienți cu tuberculoză să se vindece. Ce se va întâmpla din martie 2018, pentru că banii din străinatate nu mai vin după această dată, Ministerul Sănătății trebuie să răspundă.
“În acest moment, România nu pare pregătită de preluarea tratamentului correct, complet si de calitate a tuturor pacientilor cu tuberculoză, la nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Nu ştim ce se va întâmpla din 2018 încolo, dacă Ministerul Sănătăţii si autorităţile din sănătate nu vor lua măsuri urgente pentru a putea achiziţiona toate medicamentele de care este nevoie pentru tratamentul pacienţilor cu Tuberculoză şi pentru prevenirea altor îmbolnăviri.
Aceasta în condiţia în care ţări precum Pakistan sau Africa de Sud nu doar că au toate medicamentele necesare dar folosesc scheme de tratament inovative, cu efecte adverse mai puţine pentru pacienţi. În acelaşi timp, în Etiopia, Mongolia, Africa de Sud şi Vietnam se derulează un studiu clinic care a dovedit că o schema de tratament nouă poate vindeca un pacient cu tuberculoză rezistentă la antibiotic în 9 luni, în loc de 20 de luni, cât este acum recomandat de OMS.” – este mărturia publică a ONG-ului care sprijină Institutul Marius Nasta și Programul National de Tuberculoză prin cumpărarea medicamentelor din fonduri internaționale, Romanian Angel Appeal.
Suntem în urma unui număr mare de țări din Africa ce trateză mult mai responsabil infecția cu tuberculoză. De asta avem nevoie de Legea Tuberculozei ca de aer. Așa că mă întorc la petiție, pentru ca am nevoie de semnăturile voastre aici : http://campanie.de-clic.ro/TB. Avem nevoie ca Ministerul Sănătății să vină cu un aviz favorabil pentru această lege care se află la Comisia de Sănatate. Avem nevoie de semnăturile voastre pentru a-l convinge pe ministrul Florian Bodog că fără Legea Tuberculozei, România riscă să se confrunte cu o creștere epidemică a cazurilor de tuberculoză.
Ca să înțelegeți cât de importante sunt reglementările cuprinse în Legea Tuberculozei; ghidul refăcut pentru 2017 al Organizației Mondiale a Sănătății pentru tratarea tuberculozei preia si recomandă normele din legea aflată acum în Parlamentul României. Îl găsiți aici integral, ghidul are 80 de pagini de recomandări privind tratarea tuberculozei.
Suportul material pentru pacienții săraci aflați în tratament împotriva tuberculozei e menționat de 22 de ori în ghidul OMS.
Aici e un fragment care motivează nevoia acordării acestui sprijin material: “Efectele suportului material au fost examinate atât cu testări controlate, cât și cu studii observaționale. Intervențiile au inclus asigurarea meselor cu DOT (tratament sub observare directă), tichete lunare de mâncare, coșuri de produse alimentare, suplimente alimentare și vitamine. Suportul alimentar pentru pacienți și membrii familiei este un stimulent important pentru pacienții cu tuberculoză și, de asemenea, ajută pacienții în ceea ce privește costurile catastrofale asociate cu TBC. Alimentele pot fi un stimulent, dar pot și să îmbunătățească rezultatul tratamentului datorită reducerii malnutriției și a consecințelor produse de hrana proastă prin îmbunătățirea funcțiilor imunitare. Alt sprijin material ar putea fi suportul valoric sub formă de stimulente financiare, subvenții de transport, alocații de viață, stimulente pentru locuințe sau bonusuri financiare după atingerea țintelor de tratament. Au existat rate mai mari de reușită la pacienții care au primit suport material și rate mai scăzute ale eșecului tratamentului și pierderii de urmărire în comparație cu pacienții care nu au primit suport material. Este de remarcat că toate aceste studii au fost în țările cu venituri mici și mijlocii, astfel încât aceste stimulente ar fi avut o valoare semnificativă pentru pacienții din aceste regiuni.”
De ce e important? Fiindcă asta cerem și noi:
➡ indemnizație lunară de hrană, pe toată perioada de tratament în ambulatoriu acordată pacientului în condițiile respectării tratamentului prescris, fără întrerupere, pentru luna respectivă.
➡ dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiţii de stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până la vindecare pentru toti pacientii. Inclusiv pentru pacienții cu TBC MDR si X-DR.
➡ informarea și educarea în mod continuu a populației generale şi educarea și consilierea pacienților cu tuberculoză cu privire la măsurile de igienă, în scopul de a preveni răspândirea infectării.
La final vă reamintesc de petiție, o semnătură vă poate feri să contactați o boală care nu ferește pe nimeni, dar care se poate lua prin aer de absolut oricine: http://campanie.de-clic.ro/TB.