Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

România mai primește doar 9 luni gratuit medicamentele pentru cele mai grave forme de tuberculoză

Din cauza epidemiei de tuberculoză, numărul cel mai mare de bolnavi din Uniunea Europeană, România e ajutată cu medicamente prin întermediu Organizației Mondiale a Sănătății sau a Fondului Global. Primim cele mai scumpe medicamente pentru cele mai grave forme de tuberculoză (MDR si X-DR) prin srijinul unui ong care face toată documentația (uneorii mii de pagini), presează autoritațile ca să acorde autorizațiile speciale, totul pentru ca statul Român să economisească niște sume uriașe pentru tratarea acestei boli.

Vorbesc despre cele câteva mii de cazuri care se îmbolnăvesc anual din cauza celor mai puternice rădăcini ale microbul tuberculozei, un balaur extrem de puternic care nu dă înapoi cu schemele clasice de tratament si e la fel de contagios, se ia din aer. Medicamentele pentru tratarea unui asemenea caz ajung să coste de la 3-4 mii de euro până la 20 de mii de euro pe lună, iar tratamentul poate ajunge să dureze mai bine de doi ani. Tratamentele acestea sunt recomandările Organizației Mondial a Sănătății, cele mai eficiente pentru stârpirea microbului tuberculozei, de asta avem nevoie de ale.

Ministerul Sănătății nu poate cumpăra medicamentele astea prin programele naționale fiindcă:

  1. nu avem legislație
  2. costă extraordinar de mult, iar statul dă doi bani pe reglementările care l-ar ajuta să faca economie cumpărând aceste medicamente prin organismele ONU la prețuri mici
  3. lipsa legislației pentru aceste medicamente excepționale întârzie atât de mult achiziționarea lor încât sunt pacienți care mor așteptându-le.
  4. mai putem cumpăra  aceste medicametele incă 9 luni, prin organisme precum Romanian Angel Appeal (ong care se ocupă de bolnavii cu tuberculoză) până în martie 2018, pentru că rezultatele economice nu ne mai plaseză în rândul țărilor sărace, așa că trebuie să le cumpere Ministerul Sănătății.

Deși există recomandări pentru realizarea acestor legislații paralele, deși nevoile sunt evidente din datele statistice făcute publice în fiecare an de Insititutul Marius Nasta, Ministerul Sănătății nu a făcut decât niște reglementări mărunte. Ce o sa se întâmple cu pacienții dupa martie 2018? Habar nu are nimeni din Minsiterul Sănătății!

Din fericire azi medicamentele de care vă vorbesc au ajuns în România după luni de zile de luptă birocratică, am filmat la Unifarm, locul unde au fost aduse. Ele vor pleca de aici prin intermediul Programului Național de Combatere a Tuberculozei direct spre bolnavii care au nevoie de ele. Sunt 460 de pacienți care au puțin noroc în necazul care i-a lovit.  Filmul e mai jos.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner