Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

România profundă e mai bună decât ne imaginăm

In ultimele luni fiecare postare pe care am făcut-o pe rețelele sociale sau pe blog cu referire la vaccinarea anticovid mi-am adus pe pagină valuri de persoane care sunt împotriva vaccinării și care au argumente care mai de care mai năstrușnice, unii; alții au frici majore fiindcă au prins câte o idee de undeva, iar teama s-a înrădăcinat adânc în mintea lor încât e greu să fie dislocată.

Am avut senzația că aceste valuri de antivaxxeri sunt mari, dar am greșit. România profundă e mai deșteaptă și mai orientată spre supraviețuire din instinct decât spre a se încolona în spatele toturor celor care fără școli medicale sau abdicând de la jurământul lui Hipocrate propovăduiesc vindecări miraculoase cu apă tonică, ceai de laba gâștii și tinctură de coada calului.

Românii nu sunt antivacciniști, drept dovadă asaltul pe care l-au dat la înscrierea pentru vaccinare. Desigur, oamenii sunt supărați că nu reușesc să se înscrie în platformă decât cu greu, dar supărarea lor e poate cea mai bună veste pentru România. Vor reuși să se înscrie fie personal, fie că către alți membri de familie, medicul curant sau medicul de familie, numai vaccinuri să avem pentru cererea care există. S-a luat în calcul deschidrea unor liste suplimentare pentru pentru ca dozele de vaccin care rămân să fie administrate doritorilor.

Asta după o campanie electorală dementă în care lupta împotriva măștii și teoria conspirației au ținut loc de program electoral, iar la final ne-am trezit cu șoșoace și alte auricale în Parlament.

România e pe locul 6 în Uniunea Europeană la numărul de persoane vaccinate, după Italia, Germania, Spania, Franța și Polonia, iar la nivel mondial, pe locul 18. Bravo, Românie, sunt mândră de tine, bravo!  

Mai este un lucru esențial de spus aici, nu doar că ne vaccinăm, ci că avem acces la cumpărarea acestor doze de vaccin in același ritm cu țările bogate ale lumii, priviți cine e alături de noi în topul despre care vorbeam. Asta înseamnă să fim parte la cel mai mare proiect politic care unește cele mai multe și diverse națiuni, Uniunea Europeană. Doar ca un exercițiu de imaginație: țări vecine, europene, Moldova și Ucraina așteaptă bunăvoința unor donații ale UE sau ale Românie ca să-și poată vaccina populația.  Da, așteaptă ceva vaccinuri negociate cu China care întârzie și ceea ce le pot furniza firmele occidentale după ce își achită obligațiile față de UE, SUA, Israel. Nici Republica Moldova, nici Ucraina nu vor să cumpere vaccinul ruses și nu pot fi condamnați pentru asta.  Sunt 44 de milioane de oameni vaccinați până acum, găsiți pe Bloomberg toate informațiile despre care am scris.

Avem o rată minusculă a reacțiilor adverese care sunt de altfel reacții ușoare, iar medicii pe care îi cunosc sau îi urmăresc își educă comunitățile eficient. Medicul de familie Otilia Țigănaș a început o serie de postări pe blog, Blogul Otiliei, ca să explice cum funcționează vaccinul pentru bolnavii cronici; dr Mihai Craiu scrie neobosit pe Spitalul virtual de copii despre mecanismul vaccinului, doctor Mihail filmează la foc automat explicații despre microb, vaccinare, testare; doctorul Valeriu Gheorghiță își vede de campania de vaccinare, răspunde la întrebări, ajustează din mers campania ca să ajungă vaccinurile la toți cei care cer. Nu  mai pun la socoteală bicepsul prezidențial și miile de fotografii cu cadre medicale vaccinându-se.

Nu pot să ignor însă corpul profesoral care a căzut cu brio testul înțelepciunii și al prevenției pentru sănătatea publică, nu toți profesorii desigur, dar ca breaslă nu sunt de dat exemplu. Aia e, calități și defecte.

Insă mai pun la socoteală și studiul făcut de către Sheba Medical Center din Ramat Gan, Israel care spune că sunt date științifice ce arată că după vaccinare o persoană nu mai poate fi contagioasă chiar dacă întâlnește virusul. Chiar sunt motive de speranță de revenire a o viață normală.

Pai sa nu desfac eu un sirop de vișine și să îmi fac un șpriț cu apă minerală de fericire că fanii Adinei  Alberts, medic specializat în botoxări care voia să vindece infecția cu coronavirus cu apă tonică,  vorbește niște prostii uriașe despre vaccin dar sunt puțini cei care o și urmează sau că Olivia Steer are doar o comunitate pusă pe scadal, dar minusculă când vine vorba de impactul ei?

Aș putea să desfac și o șampanie, dar nu îmi place. Mai bine un pahar de vin roșu că toți ne dorim să ne știm părinții în siguranță, copiii la școală, să ieșim împreună la restaurant sau pe terase, să călătorim, să muncim la birou, nu acasă.

Mă vaccinez și eu. Curând.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner