Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

S-a dat liber pentru nepoți, pile și membri de partid la conducerea spitalelor (documente oficiale)

S-a dat liber la nepoți, pile și lideri de partid la șefia spitalelor din România. Ordonanța de urgență care urma să schimbe felul în care indivizi precum Secureanu au ajuns și au fost menținuti in funcții ani în șir cu sprijin de la partid ori de la alte pile și relații cu influență a fost respinsă azi de majoritatea PSD-ALDE.

Pe 16 noiembrie Ministerul Sănătății punea pe masa lui Dacian Cioloș ordonanța de urgență care urma să schimbe regulile după care sunt conduse spitalele din România. Printre regulile care au revoltat atunci pe mulți dintre directorii de spitale erau și cele care nu mai permiteau ca:

  • Rudele până la gradul IV ale managerului nu pot deține părti sociale la societati comerciale sau alte organizații care au legături patrimoniale cu spitalul sau serviciul de ambulanță;
  • E interzisă exercitarea funcției de membru în organele de conducere, administrare și control ale unui partid politic.
  • Rudele pînă la gradul IV ale managerului serviciului de ambulanță nu vor putea deține funcții de conducere în același spital sau serviciu de ambulanță.
  • Orice funcție de conducere în sectorul public se ocupă prin concurs functia de șef de secție, șef de laborator, șef de serviciu medical se ocupă prin concurs.

Ordonanța de urgenți era rezultatul rapoartelor intocmite de corpul de control al ministrului si viza combaterea nepotismul, politizarea și a conflictelor de interese  consemna Pro TV  in știrea despre modificarea cerută de Vlad Voiculescu, ministrul sănătații la acea vreme.

 

Ce s-a întâmplat azi, 16 ianuarie?  “Senatul României a votat,  espingerea Ordonanței de Urgență 79/2016 privind reforma în sistemul sanitar promovată de Vlad Voiculescu și de Guvernul Cioloș.

O doamnă,  secretar de stat de la Minsiterul Sănătății, a susținut în plen respingerea Ordonanței iar Senatul, prima cameră sesizată în acest caz, a considerat că trebuie ELIMINATE din legislația sanitară următoarele:
– reforma comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătății;
– reforma managementului de spitale din România;
– deschiderea managementului sanitar în spitalele clinice și către alte persoane în afară de cadre universitare;
– incompatibilitățile și conflictele de interese pentru manageri și alte funcții de conducere din spitale;
– depolitizarea managementului sanitar. ” – textul îi aparține lui Vlad Alexandrescu senator USR.

20170116_231534

20170116_231513

Unul dintre argumentele invocate în documentul oficial pe care îl vedeți în fotografie e acela că nu au fost consultați factorii direct implicați: autoritățile, Colegiul Medicilor, etc. Nu vreau decât să vă reamintesc, apropo de buna credință a unor autorități,  poziția șefului Colegiului Medicilor vis-a-vis de chestionarul de mulțumire a pacientului; un set de 10 întrebări prin care bolnavul îşi spune părerea despre serviciile medicale primite. Pacienţii sunt întrebaţi cum s-au comportat medicii, dacă e curăţenie în spitale sau dacă şi-au cumpărat medicamente pe durata internării. În plus, pot semnala şi eventualele cazuri de corupţie. Șeful Colegiului Medicilor,  Gheorghe Borcean, un doctor pe care îl deranjează profund ca pacienţii să fie întrebaţi oficial dacă dau bani la medic şi dacă vor să reclame asta, declara atunci  la televizor că “întrebările legate de corupţie sunt otrăvite şi indecente”.

Să nu uităm că tot Vlad Voiculescu spunea despre sistemul sanitar că nu e atat de subfinanțat pe cât lasă politicienii să se creadă doar că banii merg la clienții politici, la firmele care căpușează spitalele, la prietenii politici ai celor care numesc și finanțează spitalele din România.

Respingerea in Parlament a reformei manageriale din spitale e încă un act de “naționalizare” politică a sistemului sanitar. Partidul e în toți și-n toate, inclusiv în seringa cu algocalmin.

 

Găsiti aici documentul de la Parlament.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner