Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Să furi 2 miliarde de lei (vechi) în România e legal. Vă arăt ce înseamnă pentru spitalele noastre hoția asta

“Dacă luăm cazul unui manager de spital, ce îl împiedică pe acesta să împartă contractele în sume mai mici de 200.000 de lei şi să atribuie contractele firmei soţiei sau fratelui sau unei firme de casă şi banii să intre în buzunarele lor? Nu îi va împidica nimic, pentru că fapta va fi dezicriminată.” Explicația aparține șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.  Ar merita la fel de bine să urmăriți explicația lui Liviu Avram de a Adevărul despre această modificare ce spune că dacă managerul de spital (ca să păstrăm exemplul) cumpără de la firma soției, sau a altui abonat la bani publici un creion cu un miliard și jumătate  de lei vechi (150 de mii RON), cel mult riscă o amendă.

Dar ce poți face cu banii ăștia pentru un spital din România unde lipsește până și săpunul ori hârtia igienică?

200 de mii de lei –  1oo de paturi noi de spital noi și performante

200 de mii de lei –  5 incubatoare de ultimă generație pentru bebeluși născuți prematur

200 de mii de lei –  20 de aparate de respirație artificială portabilă, pentru secțiile de terapie intensivă

200 de mii de lei –  10 mese chirurgicale noi

200 de mii de lei – 150 de patuțuri pentru nou-născuți

200 de mii de lei –  250 de lămpi bactericide de sterilizare (folosite în sălile de operație, spitalele TBC, Contagioase)

200 de  mii de lei –  18 purificatoare de aer cu ultraviolete pentru salonele de oncologie pediatrică

200 de mii de lei –    5 ecografe doppler, color, digitale si portabile

200 de mii de lei – …. pot continua lista la nesfârșit

In ordonanța de urgență dată în miez de noapte, abuzul în serviciu e redefinit astfel “se prevede că acesta reprezintă fapta funcționarului care prin încalcarea legii sau a unei ordonanțe de urgență provoacă un prejudiciu peste 200 de mii de lei”. Pe scurt funcționarul public (primar, director de spital, director de școal, sef la Finanțe, președinte de CJ sau CL, etc) care  atribuie necinstit un contract de mai puțin de 200 de mii de lei, 2 miliarde de lei vechi, 50 de mii de euro din bugetul public, scapă cu amendă sau pedeapsă adiministrativă.

Imi vine în minte acum o știre cu un domn în varstă de 87 de ani de la Slatina care a donat spitalului din localitate 20 de mii de euro ca să cumpere incubatoare pentru bebeluși. Mai bine îi dona direct domnului ministru al Justiției, Florin Iordache. Om de stat înseamnă să lucrezi pentru cei care te-au pus acolo, nu să furi de la stat să-ți dai lege tu, ție insuți ca să îți ștergi hoția.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner