Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Să mori de inimă în România e aproape o garanție. Un cardiolog din Brașov salvează inimi cu o freză cu diamante (video)

– Alo, bună Paula, sunt mama Andreei, iarta-mă că te deranjez, dar am nevoie de ajutor. Andreea e în spital, a fost răcită rău, au dus-o la spital cu Salvarea iar acum ne-au zis că suferă de ceva la inimă și că e grav, iar la Zalău nu o pot ajuta. Nu știi vreun medic bun la Cluj, unde să o ducem, abia se ține pe picioare. Face zece pași și nu mai poate respira.

E telefonul disperat primit  acum căteva săptămâni de la mama unei foste colege. Avea 36 de ani, spun avea fiindcă Andreea a făcut un infarct masiv și nu a mai putut fi salvată. Avea 36 de ani și o fetiță de patru ani, niciodată până la răceala de acum câteva săptămâni nu s-a plâns de vreo problemă. A murit de inimă până să o mai poată salva vreun medic.  Avea 36 de ani.

Un alt coleg, din televiziune de data asta , om cumpătat, s-a stins la volan, infarct la 33 de ani iar unul dintre colegii mei de școală s-a prăpădit la fel, acum o saptămână.

Toți credem că “mie nu mi se poate intâmpla”.

Scriu asta pentru cei care au nevoie de ajutor și  pentru familiile lor.

Așa am ajuns la Brașov căutându-l  pe medicul ce repară inimile oamenilor înainte ca totul să fie pierdut, fiidcă bolile de inimă sunt tăcute de cele mai multe ori și ucid.  Il cheamă Mihai Ursu și face minuni cu o freză de diamant. Ați citit corect. O freză cu particule de diamant care salvează pacienții de la niște intervenții uriașe la inimă. Chiar dacă pare că vorbesc despre un dentist,  nu e așa.

 

Doctorul Ursu povestește ușor, cu siguranță de parcă operație pe care o face e cea mai simplă din lume, deși e un fel de chirurgie extraterestră, la microni.

–  Se intră cu o freză care are niște particule de diamant, cu un diametru un milimetru, un milimetru și jumătate care e atașată la o mașină care produce o turație foarte mare, zgomotul scos de mașina e ca la dentist.

Imi arată filme, artere, vene, care nu ar trebui să se vadă pe ecranele scanerelor medicale și totuși se văd, mici monumente ale unei vieți sedentare, cu mese îmbelșugate. Mici monumente funerare. Uneori nu se mai poate face nimic atunci când sunt descoperite, dar cei care le depistează la vreme pot scăpa ușor de ele. Acum.

– Pacientul e treaz?

– Da, pacientul e treaz are o anestezie ușoară în locul unde intrăm cu acest aparatură minusculă în arteră, la mână, la picior, la claviculă. E o operațiune care pulverizează placa de colesterol calcifiată, o rașchetează în fragmete atât de mici încât inima nu le simte, sunt mai mici decat o globulă roșie. Pacientul e treaz iar după întervenție nici măcar nu e scos cu targa din sală, e dus cu căruciorul și poate să stea în picioare, la fereastră dacă vrea.

– Si țotuși, cum ajunge omul care până ieri credea că e sănătos să aibă nevoie de o astfel de intervenție?

– Ajung la noi cei cărora nu li se poate monta un stent din cauza plăcilor calcifiate de grasime, colesterol pietrificat. Dacă au noroc ajung la operația clasică și atunci intervine chirurgul: anestezie generală, tăietura mare, pieptul despicat, oprirea inimii, spitalizare indelungată. Dacă nu, pot suferi un infarct ce poate duce la moarte.

– Bun, dar asta se întâmplă după o anumită vîrstă.

– Nu numai. Moștenirea genetică de la părinți, bunici, alimentația greșită, stresul, obezitatea, lipsa sportului, diabetul, fumatul, alcoolul toate pot duce la aceste boli mai repede decât ne inchipuim. În mod normal după 40 de ani ar trebui să începem să ne facem evaluările cardiace. Pacientul nu face diferența dacă simte că îi lipsește aerul, are dureri in piept ajunge  și de obicei  când ajunge la spital e  în stare gravă.

În România prima cauză de mortalitate o reprezintă bolile inimii și ale sistemului circulator. La fiecare trei ore un roman moare de inimă iar o bună parte din statistica asta e cauzată chiar de accesul limitat la asistență medicală. Avem sate în România prin care nu a mai călcat un medic de 30 de ani. Mai avem și o teamă de cheltuială din lispă de informare.   Operația asta se face la un spital privat, în Brașov, la Spitalul de Cardiologie Clinicco. O operație pe care ar trebui să o deconteze Casa de Asigurări de Sănătate, dar nu o face, o operație care costă puțin peste două mii de euro plus o zi de spitalizare sau două.

dr. MIhai Ursu, Spitalul de Cardiologie Clinicco Brasov

 

 

 

 

 

 

This article has 1 comment

  1. Apartinator pacient omorât de Ursu

    Exces de zel. Este inconștient și iresponsabil. Se folosește de semnătura apartinatorilor ca să testeze freza. Omoară oameni, este un Mengele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner