Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Şansa la viaţă vine prin tubul de oxigen! Norocul nostru cu cei care donează!

Încerc să explic ce poate însemna “energie pentru o şansă la viaţa” – un dar făcut de Engie România şi Dăruieşte Viaţa:

Când am ieşit din operaţie, în cele câteva secunde de conştienţă am tras adândc aer în piept, voiam să mă aud: mai şuieră plămânii mei sau respir aşa ca toată lumea, fără zgomot. Eram în patul cu rotile, pe drum spre terapie întensivă, i-am spus soţului:

-Nu mai hârâi şi am adormit la loc!

Când mi-am revenit de-a binelea după anestezia generală şi am conştientizat că plămânii mei încep o viaţă nouă aveam tuburi ataşate de mine cam peste tot:  printre coaste, la mâini, la picioare şi nişte tuburi care se opreau în nări. Oxigen, pentru că plămanul operat nu era în stare să ma ajute cu respiraţia iar cel rămas neatins trebuia să facă singur treaba pentru doi plămâni.  Prin tuburile de la nas venea şansa mea la viaţă, le recuperarea post-operatorie, oxigen de care aveau nevoie  plamânii, creierul, celelalte organe. Să nu credeţi că ştiam atunci toate astea. Le-am aflat la câteva zile după operaţie când într-un act de “vitejie” (inconştienţă) m-am dat jos din pat, voiam să mă plimb. Asistenta m-a avertizat:

-Mai staţi culcată, nu o să puţeţi umblă că tuburile de oxigen nu sunt mobile şi o să vi se facă rău!

-Haideţi să încerc, am insistat! Doar mă ridic puţin!

Mi-am dat jos tuburile care ajugeau la nări. M-am ridicat! Şi-atât a fost… Salonul a început să se rotească. M-am pus înapoi în pat aşteptând “v-am spusul” asistentei. Nu a venit!

A mai trecut o zi şi m-au mutat de la ATI în salonul clasic de spital. De fapt o rezervă pentru care am achitat cu bon şi chitanţă o sumă care nu mai ştiu cât a fost. Nu mai aveam instalaţia de oxigen fiindcă erau alţii în stare mai gravă decât mine care aveau nevoie de ea. Deabia de aici începe povestea; într-un spital care face mii de operaţii de plămâni anual cum e Institutul Marius Nasta se aflau doar două – 2 (ca să nu credeţi că am scris greşit) asemenea aparate vitale altfel pentru cei operaţi şi nu doar pentru ei. Două aparate de ventilaţie noninvazivă pentru vreo două mii de operaţii de plămâni anual… Criteriul de selecţie nu poate fi decât unul: ultimul operat primeşte aparatul, chiar dacă cel care îl utilizase încă mai are nevoie de el.

V-am spus povestea asta ca să înţelegeţi cat de uriaş e gestul celor de la Engie Romania care au donat 11 aparate de ventilaţie non-invazivă (tuburile de oxigen din povestea mea) şi 3 aparate de ventilaţie invazivă (cele folosite sub anestezie generală, în timpul operaţiilor) către patru mari spitale de stat: Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Grigore Alexandrescu”, Spitalul de Pneumoftiziologie din Constanţa şi Spitalul Clinic de Copii Braşov.  Sunt spitalele unde ajung mai toate cazurile serioase cu probleme pulmonare din România. Nu sunt multe, poate tocmai de asta e mai dureros faptul că instituţii medicale aproape unice sunt nevoite să facă artificii procedurale că sa poată salva cât mai mulţi dintre pacienţii care ajung aici cerând ajutor. Din fericire, Engie chiar cheltuie energia pentru fapte bune , 200 000 de euro costa noile aparate iar ele deja sunt în funcţiune. De data asta o spun în calitate de jurnalist nu doar de fost pacient, e o donaţie care face posibilă viaţa, le-am văzut funcţionând, nu mă tem că vor zacea abandonate prin subsoluri de spitale din cauza unor funcţionari inconştienţi. Iar de asta sunt responsabili şi cei de la Asociaţia Dăruieşte Viaţa. Le-a luat 10 luni de cand s-au lovit de problema deficitului de echipamente medicale vitale, în special a celor din secţiile de ATI, existent la nivelul institutiilor medicale publice din Romania până când au realizat dotarea celor patru spitale cu ajutorul celor de la Engie Romania.

aparate de ventilatie noninvaziva

 

 

 

This article has 1 comment

  1. Loredana

    E trist. Oxigenul e vital. Sa nu ai oxigen in spital pentru a transporta pacientii dintr-un salon in altul e absurd. Din pacate se intampla asta in Romania. Merg pe ‘legea junglei’, cei puternici supravietuiesc, ceilalti…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner