Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Schizofrenia Ministerului Sănătății: 36 de județe fără nicio doza din vaccinul obligatoriu diftero-tetanic

Azi-dimineață la Europa Fm  părinți din toate colțurile țării  sunau să-și povestească saga căutării vaccinurilor obligatorii. Nu vorbesc aici despre vaccinul împotriva rujeolei ci de restul vaccinurilor din schema natională obligatorie și gratuită. Oamenii se plângeau ca și-au făcut rost de vaccinul necesar te miri de unde, din județe îndepărtate din țară, din străinătate. Care cum a reușit să se descurce.

Așa ca m-am dus pe site ca să caut situația stocurilor de vaccinuri la nivel național. Am crezut că nu văd bine! La rujeolă avem trei județe cu stocurile pe zero în condițiile în care s-au înregistrat îmbolnaviri în absolut toate județele țării, iar 30 de oameni sunt morți din cauza acestei boli.

Mi-au picat ochii pe datele privid vaccinul diftero-tetanic, un vaccin care se face la două, la patru și la 11 luni, e în schema obligatorie și trebuie asigurat de Ministerul Sănătății. Nu mi-a venit să cred ce văd! În 36 de județe stocurile  sunt ZERO la Direcțiile de Sănătate Publică, locul de unde sunt împărțite spre medicii de famile! Pentru a doua lună consecutiv!!!!!!!  La Cluj si la Vaslui e pe zero înclusiv stocul de la medicii de familie din luna martie. În toată țara sunt disponibile în DSP-uri 462 de doze…… Și dacă Ministerul spune că vaccinul diftero-tetanic e cuprins în cel hexavalent (pentru șase boli), sunt șase județe cu stoc ZERO și la ăsta, iar vreo 16 județe au stocuri mai mici de 100 de doze. Asta e adevărata criză, nu sceneta politică la care asistăm de aproape o lună încoace.

 

Acum două zile Ministerul Sănătății dădea comunicatul în care spune că “stocurile de vaccin cuprinse în Programul Național de Vaccinare (inclusiv vaccinul ROR, Hexavalent și Tetravalent la care se face referire cu insistență în cadrul unor dezbateri politice) SUNT DISPONIBILE în toată țara”. Eu va rog frumos să îmi spuneți dacă e așa. In mijlocul crizei politice fabricate mi-e greu să cred ca ministrul demisionar și pe urmă cu demisia retrasă s-a dus să aducă niște vaccin pentru schemele naționale obligatorii.

 

Difteria: Difteria este o boală infecțioasă severă, în care se poate forma o membrană în porțiunea posterioara a nasului și gâtului, împiedicand astfel respirația. Se poate preveni prin vaccinare. 

Tetanosul: Tetanosul este o infecție care poate duce la deces. Ea apare atunci când o rană (chiar superficială) este contaminată cu pamânt continand spori de tetanos. Afectează sistemul nervos central, creierul și maduva spinării. Se poate preveni prin vaccinare. 

LE. : Vaccinul dT se efectueaza copiilor de 14 ani.

This article has 4 comments

 1. Ursu

  Buna! Acest vaccin diftero-tetanic nu este cel care se face la bebelusi in primul an de viata. Acesta, scris de specialisti ca dT se administreaza la 14 ani, si este un rapel/booster astfel incat acesti copii sa revina la nivelurile protective si sa fie in continuare protejati impotriva impotriva celor 2 boli. Iar aceasta vaccinare a fost “foarte refuzata” in ultimii ani de foarte multi parinti. Si atunci se pune

 2. Ursu

  …problema de ce sa cumpere autoritatlle daca parintii nu vor? Si intram in alt subiect, anume in imlicarea autoritatilor in comunicare si obligativitatea vaccinarii! Alta data!

 3. Serban

  Stimata doamna, inainte de a face comentarii tendentioase si nejustificate ar trebuii sa verificati ce inseamna acele vaccinuri …daca nu intelegeti ce scrie intr-un tabel … la 2,4, si 11 luni se administreaza vaccinul hexavalent care exista atat la nivelul medicilor de familie cat si la DSP judetene …Vaccinul diftero-tetanic se adminitreaza la varsta de 14 ani ..pentru reimprospatarea memoriei imunologice pentru protectia impotriva difteriei si tetanosului ..din pacate insa, nici macar dozele cumparate in urma cu doi nu se pot utiliza din cauza refuzului parintilor …poate aici ar trebuii sa va indreptati atentia —cum sa transmiteti informatia catre public asupra importantei vaccinarii …dar e mai greu …e mai simplu sa acuzi doar autoritatile …

 4. Sandra

  Vaccinul difterotetanic se administreaza la 14 ani, fiind ultimul din schema nationala. Din pacate stocurile existente sunt extrem de reduse, transa actuala de vaccin expira la finalul acestei luni, iar pentru cei care nu au apucat sa il faca, nu sunt vesti imbucuratoare. Mai mult, copiii de 14 ani vor avea nevoie de fisa medicala care cuprinde si vaccinurile, pentru inscrierea la liceu. Este un rapel, un vaccin care “aminteste” sistemului imun sa mentina la titruri inalte nivelul de protectie pentru cele doua boli. Poate fi recuperat daca exista intarzieri. Vaccin sa fie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner