
Scrisoarea unui medic de familie care și-a închis cabinetul la 1 ianuarie și a decis să emigreze
Începem prost anul, plătim taxe mai mari pentru sănătate dar serviciile sunt tot mai anemice. Odată fiindcă sunt slab finanțate, am aflat zilele acestea că un medic de familie primește trei lei pentru consultarea unui pacient, oare noi am presta vreun serviciu pentru 3 lei? Apoi, sunt tot mai puțini medicii rămași în țară ca să reziste într-un sistem corupt in care dinozaurii precum Lucan , Burnei ori Lascar sunt stăpânii cu drept de viață și de moarte nu doar asupra pacientului cât si asupra colegilor medici. Vă las aici scrisoarea unui medic de familie din București, care a închis cabinetului cu data 1 ianuarie; și medicii de familie emigrează.
(textul este fără diacritice fiindcă așa l-a scris autorul)
“Buna ziua,
Din pacate, eu sunt unul dintre medicii care inchid complet Cabinetul incepand cu 01 ianuarie 2018. Asistenta si femeia de serviciu au actele de somaj intocmite, am notificat toate firmele despre incheierea contractelor (Actis, Telekom, SSM, Firam, etc.).
Din pozitia de outsider, pot sa-mi exprim dezamagirea referitoare la colegii care au semnat aditionalele. Era dreptul lor, nu ii acuz, dar asta e o lipsa de solidaritate cu colegii invinsi de noile prevederi fiscale. Din ianuarie eu am trecut pe minus cu bilantul contabil.
Cateva pareri din afara sistemului, acum:
1. Salariul minim pe economie de 1900 lei inseamna un fond de salarii de cca. 5000 ron (1900 femeia de serviciu, 2300 – 2500 asistenta / in conditiile in care NU suntem obligati sa respectam salariul pe ramura, caz in care e mult mai rau / si medicul minimum 700 lei viramente – chiar daca are venituri zero / 0 / ca PFA trebuie din 2018 sa achite obligatoriu taxe macar la valoarea salariului minim pe economie, Adaugad cca 1000 lei cheltuieli de intretinere si consumabile, puteti porni sa va calculati VENITUL BRUT incepand cu cheltuieli sigure de la 6000 lei lunar. Va e bine? 🙂
2. Umilinta sociala si financiara la care suntem supusi e intolerabila (glumeam cu prietenii ca fetele vesele de pe centura taxeaza cu 50 lei NEIMPOZABILI o prestatie, in timp ce medicul de familie este platit cu 11 lei IMPOZABILI pentru o consultatie, care dureaza tot 15 minute). Din cei 11 lei, care nu sunt banii medicului, o parte se duc la salarii si consumabile si cheltuieli curente… Voi asta vreti? 🙂
3. In anul 2000 aveam 5 pagini de raportari lunare, neasiguratul era clar, aveam buget de practica diferit de veniturile medicului, eram respectati.
Catva sfaturi, acum, din afara sistemului:
1. In tara asta sunt bani pentru toti, numai pentru noi nu… Un obiectiv ar trebui sa fie punctul per capita 10 lei si punctul per serviciu 10 lei. Punct. Nenegociabil. Daca statul poate sa dea doar 11 lei pentru o consultatie, sa existe posibilitatea de coplata din partea pacientului, pe chitanta de 39 lei, astfel incat o consultatie sa fie macar 50 lei. NU E MULT. E mai putin de 10 euro… in restul UE oare cum e?
2. Fiti solidari cu colegii vostri mai saraci. Daca lor le e bine, voua, cu mai multi pacienti, o sa va fie MULT mai bine. Nu va mai vindeti pe nimic. Munca voastra e valoroasa si fara ea, nu mai exista sistem de asigurari de sanatate.
3. NU acceptati sa nu fie GARANTATA valoarea minima a punctului. In contextul unor incasari esuate va puteti trezi cu 10 bani punctul.
4. Atentie mare la legea vaccinarii, o sa va dea mari dureri de cap si amenzi pe masura… e loc de multe decizii arbitrare pe acolo…
Va doresc un an nou fericit, La Multi Ani 2018! si chinuiti-va voi in continuare, mie mi-a ajuns… “
Stiu salariul unui medic de familie (al meu) din 2001-2004. Intr-o circa asa si asa, nu din capitala, era 6000 ron vechi, (saizeci de milioane), in pre-2005) avea masina scumpa, singura exotica din parcare. Asta acum peste un deceniu. Mi l-a spus in fata.
Eu stiu ca o duc prea bine. Nu cred pana nu vad actele si numerele la cei care se plang ca nu mananca caviar cu lingura de aur de 3 ori pe zi