Senzorul de glicemie, cel mai nou gadget, e gratuit pacienții cu diabet
Postarea aceasta este pentru cei aproape un milion de pacienți cu diabet câți înregistrează România și e despre cel mai nou senzor de monitorizare continuă a nivelului glucozei. Se cheamă Dexcom ONE+, e cel mai perfomant instrument de control al nivelului glucozei, a fost lansat acum câteva zile concomitent în mai multe țări europene între care și România, iar cel mai important e că se distribuie gratuit pacienților cu diabet zaharat tip 1 prin programul national de diabet.
Persoanele cu diabet zaharat de tip 1, tip 2 și prediabet au acum o modalitate mai ușoară de a-și gestiona diabetul și de a-și vizualiza valorile nivelului glucozei, fără înțepăturile dureroase în degete
Ce este senzorul de monitorizare continuă a glicemiei?
Senzorul de monitorizare continuă a nivelului glucozei este un dispozitiv medical de dimensiune redusă, capabil să masoare o valoare a nivelului glucozei în mod continuu. Spre deosebire de glucometrul cu ace care testează glicemia din sângele periferic (din deget), senzorul măsoară concentrația de glucoză din lichidul interstițial. E vorba despre lichidul care se află în mod normal între celulele de sub piele.
Unde se poate vedea glicemia estimată de un senzor?
După măsurătoare, informația este transmisă wireless către orice dispozitiv capabil să o recepționeze, poate fi o aplicație de telefon, un aparat de recepție a senzorului (receiver dedicate). Senzorul Dexcom ONE+ nu se poate conecta cu pompele de insulină.
Valoarea înregistrată de senzor poate fi ușor diferită față de cea rezultată după un test de glicemie, dar nu esențial. Rezultatele variază din cauza lichidului din care se face testul, sânge la glucometru vs lichid intrestițial la senzor. Lichidul interstițial este în echilibru cu sângele, cu o mică întârziere.
Cum se montează senzorul?
Foarte simplu, el vine cu un aplicator (butoiașul rotund din prima poză) care poate fi manevrat de orice adult, poate fi medicul sau un membru de familie. Se aplică pe oricare din cele trei zone indicate: partea de sus a mâinilor, partea inferioară a abdomenului sau partea superioară a feselor. Codul înscris pe butoiaș se înregistrează în aplicația descărcată (o găsiți in Appstore sau Magazin play, se cheamă DEXCOM ONE+), durează 30 de minute pănâ cînd cele două, senzorul și aparatul de interpretare, încep să comunice
Mi-am montat și eu senzorul pentru a verifica felul în care ceea ce mănânc/beau influențează aportul de insulină în organism. Nu doare, nu deranjează, nici nu știi că îl ai. Doar ca o paranteză, am mâncat niște salată de vinete cu maioneză, branză și ardei iar glicemia mea a rămas “stană de piatră” pe la 80mg/dl …. după două bucățele de rahat de fructe (asta am mâncat, sper că nu vreți să vă mint), glicemia mea a bubuit, a ajuns la 187mg/dl. Asta apropo de efectul zahărului asupra organismului. Promit să revin cu o discuție cu medicul diabetolog după 10 zile de purtat senzorul.
Copiilor se poate monta acest senzor?
Copiilor peste doi ani diagnosticați cu diabet li se poate monta acest senzor de glicemie.
La ce folosește un senzor de glicemie?
Aplicația sau receiverul Dexcom ONE+ vor afișa următoarele informații: valoarea nivelului glucozei înregistrate, săgeți care indică trendul (direcția) în care se schimbă valoarea nivelului glucozei, sus, jos; un grafic cu toate valorile înregistrate anterior, rapoarte comparative.
Scăderea nivelului glucozei sub un anumit prag stabilit de utilizator poate declanșa o alarmă pe telefon. Această alarmă este foarte utilă noaptea deoarece vă poate trezi din somn pentru a corecta un nivel al glucozei care se apropie rapid de zona de hipoglicemie
Există mai multe tipuri de alarme, printre care și cea declanșată de atingerea unei valori crescute a nivelului glucozei.
Un alt aspect foarte util al senzorilor este posibilitatea unei alte persoane de a urmări în timp real evoluția nivelului glucozei unui pacient cu diabet. Cel mai adesea este vorba de un părinte care urmărește informatiile glicemice ale copilului.
Folosirea senzorului de glicemie Dexcom One+ doare?
Nu doare deloc, nici montarea, nici purtarea. Nu se simte nimic și chiar vei uita de existența lui pentru perioade lungi de timp.
Pe cuvânt că nu doare.
Pot înnota cu senzorul de glicemie?
Da, poți înnota 24 de ore dacă te țin puterile, dar nu la o adâncime mai mare de 2 metri și ceva.
Informații suplimentare
Vă las aici site-ul de unde puteți afla și alte informații și unde puteți face comenzi online pentru acest senzor: https://cgmdiabet.ro/cum-functioneaza-cgm-dexcom-one-plus/