Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Socata – probiotic de sezon produs acasă, stimulent viu pentru sistemul imunitar

Ce sunt probioticele?

Probioticele sunt o  sursă de bacterii benefice pentru organismul nostru. Nu toți microbii ne fac rău, o parte dintre acestia trăiesc  în mod firesc  în intestine, saliva, la nivelul pielii.  Sunt bacterii benefice care ajută diverse procese necesare vieții, cum ar fi cele digestive sau opresc dezvoltarea altor microbi cu potențial nociv pentru corpul nostru.

Probioticele au rol în stimularea sistemului imunitar, prevenția infecțiilor,  reducerea riscului de alergii, în profilaxia diareei, în diminuarea riscului de apariție a cancerului de colon, ajută tranzitul intestinal,  combat constipația, lista beneficiilor e foarte lungă. Numeroase studii de specialitate au demonstrat efectele benefice ale  probioticelor.

Sunt considerate “antibiotice naturale” motiv pentru care sunt recomandate de medici în diverse afacțiuni.

Unde găsim probiotice?

Pe cele sub formă de pastile, la farmacie.
Le putem însă prepara și în casă pe unele dintre ele:
> murăturile fermentate sunt sursă de probiotice, că tot vine anotimpul castraveților murați la soare;
> chefirul este sursă de bacterii probiotice;
> socata este o sursă prețioasă de bacterii bune, fermentate.

De ce socata e un probiotic valoros?

Vorbim despre un lichid gustos, răcoritor, obținut prin fermentație din resurse naturale sută la sută. Rețeta acestei băuturi de vară conține flori de soc, lămâie, zahăr sau miere și apă. Amestecul se pune la soare, iar socul, lămâia și zahărul încep să fermenteze, adică să producă milioane de bacterii și drojdii sănătoase care acidulează băutura făcând-o irezistibilă.  Ceea ce rezultă e un probitic sănătos plin de enzime, nutrienți predigerați, acizi benefefici (acid folic, acid lactic), vitamine B și C, minerale, drojdii bune pentru sănătatea noastră care ajută la îmbogătirea microflorei intestinale.

Dacă vă îngrijorează zahărul din băutură trebuie să știți că ceea ce se obține are un indice glicemic scăzut datorită fermentației. De asemenea poate fi redusă cantitatea de îndulcitor dacă folosiți drojdie alimentară pentru a stimula fermentația băuturii.

Ca să nu mai zic, probioticele sunt aliații de nădejde ai oricărei cure de slăbire inteligente.

Probioticele nu pot înlocui alimentația echilibrată și un program de mișcare potrivit, dar reacțiile metabolice pe care le produc în organism duc la reducerea absorbției grăsimilor din tractul digestiv și stimuleaza ardearea depozitelor de grăsime. Sunt studii medicale numeroase care confirmă aceste afirmații.
Așadar, hai la socată că face bine!

Rețeta mea

> 10 l de apă
> 12-15 flori de soc
> 1 kg de zahăr
> 6 lămâi bio, că le pun cu tot cu coajă
Se spală florile în apă cu bicarbonat, le puteți lăsa vreo 10 min ca să iasă gândăceii, dacă mai sunt. În paralel puneți zahărul la topit cu 3 l de apă ca sa se dizolve, eu pun o oala pe foc și mestec pănă e dizolvat tot zahărul. Apa caldă, dulce dă startul fermentării. Eu folosesc borcane de 3300 ml, așa ca împart florile, lamâile tăiate felii și apa cu zahar în mod egal în toate cele trei recipiente, completez cu apa si le las la soare, musai la soare, să ii fie cald socatei în devenire, 3-4 zile. 
În timpul ăsta mestec zilnic cu o lingură de lemn, că altfel face mucegai la suprafață. O gust din ziua a treia, iar când e un pic acidulată o pun in sticle, în camara. Enjoy! 

This article has 2 comments

  1. Nagy Diana

    Buna, as dori si eu reteta. Multumesc 😊

  2. Alina Manu

    Mulțumim pentru rețetă! La cămară nu se face vin?😉
    Observ că ai făcut o cantitate mai mare și mă întreb cât durează până când fermenarea se accelerează. Că îmi amintesc de socata mamei care se “asprea” destul de repede…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner