Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Suntem chemați în Parlament, prima dezbatere pe marginea Legii Tuberculozei

Cred în trasparență așa cum cred că mâine va fi dimineață. Și nu o dimineață oarecare ci aceea în care Comisia de Sănătate de la Camera Deputaților  pune pe ordinea de zi Legea Tuberculozei.  Datorită vouă am adunat 5000 de semnături pentru susținerea Legii Tuberculozei, o lege de care avem nevoie ca de aer.  Cu semnăturile adunate de la voi aici: campaniamea.de-clic.ro/p/StopTB  și pe care continuăm să le adunăm până vom vedea legea votată, cu informațiile puse la dispoziție de medicii care lucrează în Programul Național de Tuberculoză, împreună cu reprezentanții celorlalte oragnizații de pacienți sau care lucrează cu pacienții suntem așteptați la Comisia de Sănătate ca să ne susținem proiectul de lege.

Dacă încă mai sunt oameni între voi care se întreabă de ce e nevoie de legea asta, răspunsul e aici. In România, țară europeană, numarul morților din cauza tuberculozei este de 7 ori mai mare decât în UE. În toată Europa (toate țările UE) mor 2 bărbați din cauza TBC în vremea asta  în România mor 12. În fiecare zi trei familii din România înmormântează pe cineva ucis de tuberculoză. Statistica asta poate fi schimbată radical. Tuberculoza este cea mai tratabilă dintre bolile contagioase.

Aici e comunicatul despre ceea ce se întâmplă mâine. După ce ieșim din Comisie vă spunem ce facem mai departe.

Legea Tuberculozei intră în dezbateri la Comisia De Sănătate din Camera Deputaților

        După mobilizarea publică din ultimele 3 luni, Legea Tuberculozei primește, în sfârșit, atenția deputaților. Peste 5000 de cetățeni au cerut, până acum, adoptarea acestei legi. Proiectul legislativ înregistrat în 2016 este acum pe lista de urgență a actelor normative ce urmează a fi discutate.

Deputatii din Comisia de Sănătate a Parlamentului Romaniei pun in dezbatere pentru prima oară Legea Tuberculozei. Camera Deputaților e cameră decisivă în ceea ce privește adoptarea acestei legi.        

       Miercuri, 6 septembrie, de la ora 10, presedintele Comisiei de Sanatate, dr Corneliu Florin Buicu a invitat pacienții care luptă pentru votarea Legii Tuberculozei să îsi prezinte punctele de vedere.  La  dezbateri vor participa – Ștefan Răduț , Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă, fost pacient cu tuberculoză MDR

                                           – Anca Neacșu, fost pacient cu tuberculoză MDR

                                           – Paula Rusu, fost pacient cu tuberculoză

alături de alți reprezentanți ai ONG-urilor implicate activ in demersurile pentru votul  Legii Tuberculozei și pregătirea sistemului de implementare a acestei legi. 

  • România este țara cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză din Uniunea Europeană.
  • Medicamentele pentru cele mai grave cazuri de tuberculoză deși ar trebui achiziționate prin Programul Național de Combatere a Tuberculozei, ele sunt finanțate prin programe internaționale a căror fonduri mai ajung doar pentru 6 luni.
  • Suportul financiar pentru pacienții bolnavi de tuberculoză fără venituri este inexistent, astfel că se ajunge la un număr mare de cazuri de abandon al tratamentului. Acești pacienți redevin contagioși și de obicei fac formele grave, extrem de costisitoare din pespectiva tratamentului. E nevoie și de suport psihologic pentru pacienți.
  • E nevoie de regândirea sistemului de acordare a concediilor medicale pentru tuberculoză care în momentul de față discriminează pacienții cu cele mai grave forme de tuberculoză.

Vom înregistra la Comisia de Sănătate și Familie cele peste 5000 de semnături în favoarea Legii Tuberculozei exprimate prin petiția online „Deputați, votați Legea Tuberculozei”, https://campaniamea.de-clic.ro/p/StopTB . Petiția rămâne deschisă până când Legea Tuberculozei va fi adoptată de către plenul Camerei Deputaților, iar semnăturile susținătorilor vor însoți proiectul de lege la votul final.

Cele 5000 de semnături ale dumnueavoastră se alătura listei susținătorilor oficiali ai Legii Tuberculozei:

Dr Lucica Ditiu, Executive Director Stop TB Partnership

Victoria Mihăescu, director programe Crucea Roșie Română

Silvia Asandi, director general Romanian Angel Apeal

Ștefan Răduț, vicepreședinte ASPTMR

Marius Dumitru, președinte ARB TB

Iulian Petre, Federația UNOPA

Radu Gănescu, președinte COPAC

Ioan Petre, Program Coordinator Carusel

Monica Albert, coordonator național Societatea Studenților la Medicină

 

 

This article has 1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner