Trei lucruri esențiale despre crema cu SPF pe care ar fi bine să le știi
Cremele cu factor de protecție – SPF sunt de o bună perioadă de timp prin trusele noastre fie pentru că înțelegem necesitatea și rolul lor, fie pentru că “e la modă”, fie pentru că ne-a înfluențat vreo voce din online pe care o ascultăm ori că sperăm să încetinim cumva apariția petelor pe piele și îmbătrănirea.
Există multe site-uri care vorbesc despre aceste creme, eu vă recomand o sursă verificată, site-ul Medlife, de unde poți afla pe larg ce este SPF și ce rol are protecția solară cu expertiza medicală aferentă.
Eu vreau să vă las aici trei lucruri esențiale pe care ar trebui să le știm din cultura generala despre aceste creme care au un rol major pentru protecția celui mai mare organ al nostru care este pielea
1. Cremele cu SPF sunt de două feluri: de sinteză chimică și minerale – naturale
- Cele de sinteză au conținut chimic (avobenzona, octinoxate, octocrilen, octibenzona etc) care absoarbe un singur tip de raze ultraviolete – UVB – după ce au intrat în piele, la distanță de 20 de minute de la aplicare timp în care nu actionează protecția SPF.
Trebuie să știți că:
– acest tip de SPF se găsește în majoritatea cremelor cu factor mai mare de 30,
– are potențial alergic,
– poate provoca dezechilibre hormonale, întrucât substanțele chimice pot imita activitatea estrogenului,
– acționează abia după 20 de minute de la aplicare,
– necesită reaplicări repetate,
– poate bloca porii, provocând coșuri sau alte iritații .
Cremele cu SPF de sinteză chimică le identificați după recomandările de pe ambalaj: “nu lasă urme”, “textură fluidă” , “se absoarbe ușor/imediat/instant” , “ușor de aplicat pe piele”, ” oferă protecție organică” etc. - Cremele cu SPF cu protecție minerală sunt compuse din agenți fizici care stau pe piele și acționează ca o barieră pentru blocarea tuturor radiațiilor ultraviolete pe care le resping, nepermițând pătrunderea în piele. Aceste creme au în compoziție elemente naturale: oxid de zinc, dioxid de titan și pigmenți oxidativi de fier.
Trebuie să știți că aceste creme:
– sunt mai dense și lasă urme albe pe piele,
– sunt recomandate copiilor, tipurilor de piele sensibilă,
– nu provoacă alergii,
– SPF ul mineral respinge ambele tipuri de raze ultraviolele, UVA și UVB,
– protecția solară începe din momentul în care crema a fost aplicată pe piele.
Conform unui studiu efectuat de FDA, filtrele minerale sunt cele mai sigure și eficiente, chiar dacă lasă urme albe pe piele. Sunt de preferat produsele cu puține filtre chimice și 1-2 filtre minerale.
2. Cum se calculează și care e durata de protecție în timp a cremei cu SPF pe care o folosiți
SPF este prescurtarea de la sun protection factor – factor de protecție solară. Valoarea factorului de protecție măsoară perioada pentru care pielea este protejată: de exemplu, dacă pielea e arsă după 10 minute de expunere la radiații, atunci când folosim un produs cu spf 15 pielea va fi arsă după o perioadă de 15 ori mai lungă, adică aproximativ 150 minute. Acest timp este aproximativ și este modificat în funcție de tipul de piele, cantitatea de cremă. Persoanele cu piele deschisă la culoare necesită spf mai mare decât cele cu piele închisă.
Pe scurt SPF 15 – protecție la plajă pentru 150 de minute
SPF 30 – protecție la soare pentru 300 de minute
SPF 50 – protecție față de razele UV 500 de minute
3. Care e forța de protecție a cremelor cu SFP 15, 30, 50 sau 100
Diferența în ceea ce privește factorul de protecție inscripționat pe ambalaj nu privește doar durata, ci și forța de blocarea a razelor ultraviolete B – UVB care nu pot pătrunde prin geam de pildă, dar sunt cele care duc la apariția cancerului de piele, inclusiv a melanomului malign, cel mai agresiv dintre acestea.
La protecția în fața acestor raze ultraviolete face referire numărul de pe ambalaj după cum urmează:
- SPF 15 – blochează în jur de 93% din razele UVB
- SPF 30 – blochează în jur de 97% din razele UVB
- SPF 50+ – blochează în jur de 99% din razele UVB
- SPF 100 – blochează în jur de 99% din razele UVB
Razele ultraviolete A – UVA – pot pătrunde prin geamuri, sunt asociate cu problemele aduse pielii pe termen lung, pentru că îmbătrânesc pielea și duc la apariția ridurilor. Mai mult, sunt asociate și ele cu apariția unor cancere de piele.
Pe eticheta produselor veți găsi raportul UVA: UVB – 1:1 (protecție egală uva, uvb), 1:2, 1:3. Este de preferat să alegeți o cremă cu protecție minimum 1:3.
Eu personal folosesc ambele tipuri de creme cu SPF deoarce, purtând machiaj, cremele cu SPF mineral nu se pretează la aplicarea de straturi ulterioare de produse de make-up. La plajă folosesc NUMAI produse cu SPF mineral. Am făcut și un tiktok despre asta, e în linkul de mai jos.
De unde știu? De la medicii dermatologi de la Arcadia Medical și Medlife.