Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Tuberculoza e prima oară pe agenda ONU, iar România are obligații ca stat membru

In 73 de ani de existență ONU a avut numai patru întâlniri la nivel înalt pe probleme de sănătate: HIV-SIDA (prima) în 2001, Ebola, rezitența microbilor la antibiotice si bolile netrasmisibile (cancer, diabet, etc).

Peste o săptămână are loc la New York prima Adunare Generală ONU  la care tema tuberculozei, boala infecțioasă care ucide cei mai mulți oameni la nivel mondial, este temă de dezbatere pentru ca deși e perfect vindecabilă, boala e de neoprit în multe parți ale lumii. În Uniunea Europeană, România pare o țară de lumea a treia din cauza cifrelor mari la îmbolnăvirile cu tuberculoză, suntem primii cu aproximativ 25 de mii de bolnavi anual în tratament. După noi vin bulgarii, știti câți bolnavi au anual? Cca 4 mii de pacienți! E uriașa diferența.
Insă problemele nu sunt  doar locale.

La nivel mondial nu există un vaccin nou de zeci de ani împotriva tuberculozei!
Medicamente noi împotriva TBC au fost create numai două în ultimii 30 de ani!
Finanțarea din partea guvernelor e slabă în mai toate regiunile unde e nevoie de ajutor!

In calitate de fost pacient am vorbit la ONU, la audierea care a avut loc la New York. Aici e  filmul audierii și mesajul meu.

“Arăt la fel de sănătoasă ca oricare dintre cei aflați în îcăpere sau dintre cei care privesc transmisia. Și totuși am un singur plămân întreg din cauza tuberculozei. Am avut una dintre formele ușoare ale infecției cu tuberculoză. Și totuși mi-am pierdut un plămân, iar asta se întâmplă într-o țară a Uniunii Europene. Am dus la capăt tratamentul  de 9 luni impotriva tuberculozei, dar îi înțeleg pe cei care aleg să îl abandoneze înainte de vindecare. Am luat 16 pastile în fiecare zi. Articulațiile mele au devenit atat de dureroase încât, luni de zile, m-am dat jos din pat în genunchi și în coate. Zi de zi, luni de zile, pe parcursul tratamentului. Durerile nu au trecut de tot, dar acum sunt suportabile. Pielea mi-a devenit portocalie la vremea respectiva din cauza unui medicament. Iar eu am avut cea mai ușoare formă de tuberculoză. Există două forme mult mai grave decât ceea ce am suferit eu. Tratamentul lor provoacă efecte secundare ingrozitiare, dureri, halucinațiil sau provoacă surzenia permanentă a pacientului, înainte de a termina tratamentul de tuberculoză. Imaginați-vă un om care își duce traiul de la o lună la alta, Și spuneți-mi care e argumentul cu care poate fi convins să ducă tratamentul ăsta la final. Supraviețurea ca argument nu e suficientă. Tratamenul te face să vrei să mori în fiecare zi, de mai multe ori. Microbul se răspândește prin aer. Nimeni nu e protejat! Nu avem un vaccin nou împotriva tuberculozei de 100 de ani! Medicamentele pentru tratarea tuberculozei au fost descoperite în anii ’50. De atunci au mai fost inventate doar două noi medicamante impotriva tuberculozei! Trăim vremuri în care vaccinul pentru Ebola a fost descoperit într-un an de zile, iar pentru HIV avem nenumărate tratamente eficiente.

Microbul nu discriminează, dar Guvernele si cercetarea iată că o fac!

Avem nevoie de medicamente mult mai eficiente, cu mai puține efecte secundare!
Avem nevoie de un vaccin nou care să aibă efect pentru întreaga viață!
Tuberculoza e boala înfecțioasă care ucide cei mai mulți oameni la nivel mondial, deși tuberculoza e vindecabilă complet!

Declarația ONU din septembrie ar trebui să aibă ca scop: un nou vaccin si medicamente noi pentru tratarea infecției. Eradicarea tuberculozei la nivel mondial  e un scop măreț, dar fără sprijin politică pur și simpul nu se poate ajunge la acest rezultat.

Indiferent de implicarea societății civile,  a medicilor, a Organizației Mondiale a Sănătății, a Stop TB ori a noastră, a celor de față, fără un angajament politic în eradicarea bolii, fără finanțarea potrivită din partea Guvernelor care se confruntă cu acesată maladie, eradicarea tuberculozei, ENDTB, va rămâne doar o idee frumoasă.

Avem nevoie de un nou vaccin, avem nevoie de noi medicamente, fiindcă trăim in vremuri în care vaccinul descoperit acum 100 de ani nu protejează decât 3-4 ani după ce a fost inoculat!”

Pe 26 septembrie la New York știu sigur că Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, va fi prezentă acolo, însă lupta impotriva tuberculozei are nevoie de sprijin inclusiv de la Președinție, de ce? Simpul, pentru ca președintele este reprezentantul României la ONU și pentru că Ministerul Sănătății are nevoie de mai mult decât de o semnătură pe o hârtie ca să reușească eradicarea tuberculoze în România, așa cum e firesc!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner