Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Ultima zi de tratament, prima zi dintr-o altă viaţă

Acum doi ani de zile, exact azi  mă internam la Institutul Marius Nasta, după ce am dormit o noapte la Spitalul Universitar.  Habar nu aveam ce mă aşteaptă. Nu ştiam nimic despre “eradicata” tuberculoză. Făcusem o bronhoscopie şi aşteptam rezultatul analizelor. Eram suspectă de TBC.   Povestea mea e aici. Cred că nu am uitat mai nimic din calvarul de atunci, dar nu privesc mânioasă înapoi. Însă există momente când amintirea acelor momente  e întocmai ca madlena lui Proust, răsare  când mă aştept mai puţin. Ieri, un câmp de maci la marginea drumului mi-a scos de prin sertarele minţii poza asta. 20140526_104650

E făcută în salonul de la spital, chiar in primele zile de spital, după ce o bună pritenă a venit să mă viziteze. Mi-a umplut salonul cu flori, dar macii erau cei mai frumoşi. Am crezut ca vor muri până a doua zi aşa de fini şi delicaţi erau. O săptămână infirmierele, asistentele, rezidenţii, doctoriţa mea şi fetiţa cu care împărţeam salonul s-au minunat de frumuseţea lor.  20140525_113528În ziua aia începeam un drum greu cu perfuzii, 14-16 pastile pe zi, dureri tot mai mari în oase şi încheieturi, o tuberculoză bine înşurubată în plămânii mei, atât de bine cuibărită încât mi-a smuls o jumătate din plâmanul stâng. Macii de azi parcă imi încheie poveste sau aşa sper.

Nu mă las. De data asta nu mai lupt petru mine, ci pentru ca alţii să ştie că se pot păzi de TBC.

Tuberculoza ucide 3 oameni în fiecare zi în România, dar tuberculoza se şi vindecă!

This article has 7 comments

 1. Mia

  Am o curiozitate profesionala. Asistentele si medicii folosesc masti speciale in spital, deoarece cele obisnuite nu sunt eficiente pentru tuberculoza din cauza marimii bacteriei ( foarte mica) ? Ma refer la niste masti N 95, care arata uneori ca un bot de rata.

  • Paula Rusu

   Mastile folosite de personalul medical nu au legatura cu dimensiunea bacteriei ci cu natura lor. Mastile “bot de rata” sunt folosite in special in contact cu pacinetii diagnosticati cu tuberculoza multidrog rezistenta, MDR, pentru ca se trateaza mult mai greu bacteria care are mutatia asta. Cu alte cuvinte, folosesc masti mai performante pentru ca microbul pe care il pot lua e mai puternic si da o forma grava de tbc daca il contacteaza.

  • Gina

   Finidng this post. It’s just a big piece of luck for me.

  • http://www./

   Draga Orange ma bucur ca ai ales sa incerci reteta asta si sper din tot sufletul sa iti placa si sa fii multumita tu si ai tai de rezultat. Te pup si abia astept sa-mi spui cum ti s-au parut!!VA:F [1.9.21_1169]please wait…VA:F [1.9.21_1169](from 0 votes)

  • getfave.com

   She is just as beautiful as the surroundings she is photographed in. She exudes such grace.I guess you started the count down to march 31st! i am embracing the winter…after the grueling work of shoveling the snow around our Ct house, i am now skiing in Blizzard condition in Canada. Snow is pure magical and beautiful and excellent for the skin…

 2. Birdie

  I found myself nodding my noggin all the way thrhguo.

 3. menshealthlatam.com

  carol c comentou em 7 de julho de 2012 às 18:48. as it girls vendem um esteriotipo para todas as mulheres. as normal girls, porém, não se interessam pela compra desse estilo de vida.para as demais aspirantes a it, só resta a uniformidade e a perda de identidade em troca de uma it bag.por isso hoje em dia leio pouquissimos blogs brasileiros. poucos possuem um conteudo e sao distintos, mas o petisco está na listinha. a diferença entre a moda nacional e a gringa é que os gringos querem ao maximo serem distintos enquanto os nacionais vestem um uniforme de grife ou marcas que copiem grifes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner