Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Science News

Un simplu test de sânge ar putea identifica ADN-ul mai multor tipuri de cancer la pacienți înainte ca aceștia să dezvolte simptome clare

Medicina preventivă se pregăteaște pentru o nouă eră a screening-ului/depistarea precoce a cancerului, după ce un studiu a descoperit că un simplu test de sânge ar putea identifica mai multe tipuri de cancer la pacienți înainte ca aceștia să dezvolte simptome clare.

Studiul Pathfinder a efectuat teste de sânge la peste 6.600 de adulți cu vârsta de 50 de ani și peste și a detectat zeci de noi cazuri de îmbolnăvire. Multe tipuri de cancer au fost într-un stadiu incipient și aproape trei sferturi erau forme pentru care nu se fac teste în mod obișnuit.

Este pentru prima dată când rezultatele unui test care caută ADN-ul celulei canceroase în sânge, au fost destinate pacienților și medicilor acestora, pentru a ghida investigațiile cancerului și orice tratament necesar.

Testul Galleri căci așa se numește, a fost descris ca un potențial „schimbător de joc” de NHS England, care urmează să raporteze rezultatele unui studiu major care va implica 165.000 de oameni anul viitor. Medicii speră că testul va salva vieți prin detectarea cancerului suficient de devreme pentru ca intervenția chirurgicală și tratamentul să fie mai eficiente, dar tehnologia este încă în dezvoltare.

„Cred că ceea ce este interesant la această nouă paradigmă și concept este că multe dintre acestea au fost cancere pentru care nu avem nici un screening standard”, dr. Deb Schrag, cercetător principal al studiului la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York. Declarația a fost făcută ieri, 11 septembrie, la reuniunea Societății Europene pentru Oncologie Medicală de la Paris.

În studiul Pathfinder, 6.621 de adulți cu vârsta de 50 de ani și peste li s-a oferit testul de sânge Galleri. Pentru 6.529 de voluntari, testul a fost negativ, dar a semnalat un potențial cancer în 92.

Alte teste au confirmat tumori solide sau cancer de sânge la 35 de persoane, sau 1,4% din grupul de studiu. Testul a descoperit două tipuri de cancer la o femeie care avea tumori ale sânului și endometrului.

Dincolo de identificarea prezenței bolii, testul prezice unde se află cancerul, permițând medicilor să urmeze activitatea de urmărire necesară pentru a localiza și confirma un cancer. „Semnalul de origine a fost foarte util în direcționarea tipului de prelucrare”, a spus Schrag. „Când testul de sânge a fost pozitiv, de obicei, a durat mai puțin de trei luni pentru a finaliza analizele.”

Din cele 36 de tipuri de cancer detectate în total, 14 au fost în stadiu incipient și 26 au fost forme ale bolii nedepistate în mod obișnuit.

Testul a identificat 19 tumori solide în țesuturi precum sânul, ficatul, plămânul și colonul, dar a identificat și cancerele ovariane și pancreatice, care sunt de obicei detectate într-un stadiu avansat și au rate de supraviețuire scăzute. Restul cazurilor au fost cancere de sânge. Din cele 36 de tipuri de cancer detectate în total, 14 au fost în stadiu incipient și 26 au fost forme ale bolii nedepistate în mod obișnuit.

Fabrice André, directorul de cercetare la centrul de cancer Gustave Roussy din Villejuif, Franța, a declarat: „În următorii cinci ani, vom avea nevoie de mai mulți medici, chirurgi și asistente, împreună cu mai multă infrastructură de diagnostic și tratament, pentru a avea grijă de numărul în creștere al persoanelor care vor fi identificate prin teste de depistare precoce multi-cancer.”

Naser Turabi, director in cadrul Cancer Research UK, a declarat: „Testele de sânge pentru mai multe tipuri de cancer aparțineau înainte de domeniul science fiction-ului, dar acum sunt un domeniu de cercetare a cancerului care arată promițător pentru pacienți.

Cercetarea ca aceasta este crucială pentru a face progrese împotriva cancerelor în stadiu avansat și pentru a oferi mai multor pacienți șansa de a avea un rezultat bun. Rezultatele studiului Pathfinder ne oferă o mai bună înțelegere a cât de frecvent este detectat cancerul prin acest test de sânge la persoanele care nu au fost diagnosticate anterior.

„Dar vom avea nevoie de date din studii mai mari pentru a evalua pe deplin acest test și alte teste similare în curs de dezvoltare, în special pentru a înțelege dacă oamenii supraviețuiesc cu adevărat mai mult timp după ce le este detectat cancerul.”

Textul a fost preluat integral, tradus și adaptat, din The Guardian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner