Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Ministrul Sănătații: programul de guvernare e mai important decât bolnavii (un fel de stenogramă)

Promisiunea electorală de scădere a prețului medicamentelor cu 35 la sută aruncă bolnavii români in cel mai negru scenariu posibil: medicamente vitale vor dispărea de pe piața românească. Am mai scris despre asta și dacă unora dintre cititori le pare că sunt subiectivă, vă invit să urmăriți dialogul de azi dintre ministrul Sănătății Florian Bodog, pacienți, producători de medicamnete, farmaciști, un fel de suprarealism.

“Ne puneți viața în pericol”

Radu Gănescu, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice e printre cei care deschid discuția:

–  Nu suntem de acord cu scăderea prețului la medicamentele inovative cu 35 la sută, câtă vreme nu avem regulamente care să arate clar că pacienții pot avea acees la aceste medicamente și că nu vor dispărea din farmaciile românești. Ne puneți viața in pericol. Catalogul cu prețuri nu mai e convenabil ca să avem cel mai mic preț la medicamante din Uniune Europenă. Medicamentele noastre vor pleca  în alte țări, iar pacienții români nu le vor mai găsi. Vrem ca prețul medicamentelor să fie o medie aritmetică a celor mai mici prețuri din Uniunea Europeană.

Vine la rând Gheorghe Tache –  Asociatia pacientilor Transplantați:

–  Normele pe care le propuneți ne vizează direct și credem că ar trebui trecut în lege dreptul fundamental al pacientului la tratament personalizat, conform Cartei Europene a Drepturilor Pacientului. Mă refer la prelungirea duratei de viață pentru pacienți. Numărul medicamentelor pe care le utilizăm sunt foarte limitate, iar dacă un medicament lipsește, tratamentul nu mai poate fi continuat pentru că e lovită întreaga schema terapeutică. Or, medicii spun că o schemă de tratament care merge bine nu trebuie schimbată. Dacă vom ajunge aici, costurile pentru stat vor fi mai mari cu repararea daunelor, vrem acces garantat la întreaga schemă de tratament.

In dezbatere intervine reprezentantul unei companii producătoare de medicamente, Mugurel Rădulescu (Sanofi):

–  Scăderea prețurilor la medicamente cu 35 la sută va face ca în România să nu mai fie aduse medicamente noi pentru pacienții români. Se vor retrage  toate medicamentele lovite de această decizie. Sanofi nu va mai vinde in România medicamentele pentru pacienții cu boli cardiovasculare, diabet, nu vom mai comercializa vaccinuri și medicamentele pentru boli rare.

Este momentul în care ministrul Sănătații simte nevoia să spună ceva: Doresc să găsim o soluție împreună în așa fel încât să îmi fac măsura cuprinsă în programul de guvernare.  

“Nu faceți declarații politice… acum vorbesc eu”

Iată care este replica pe care o primește imediat: Nu credem că legea aceasta va aduce beneficii bugetului de stat, nici pacienților, nici farmaciștilor. Legea asta ar trebui să lase pacientul să decidă  să  își cumpere medicamentul pentru care are bani, spune un reprezentant a farmaciștilor.

– E a treia oară când particip la acestă dezbatere, dar e prima oară cand văd ministrul, spune reprezentantul companiei farmaceutice Mylan, Adrian Grecu. Cerem anularea scăderii prețului medicamentelor ieșite de sub patent, România are cel mai mic preț la medicamante in UE.

– Nu faceți declarații politice! – sare ministrul Sănătății

– Eu am venit cu argumente care să susțină dreptul pacientului de a alege între medicamentul original și generic. România a avut creștere economică constantă, noul Guvern a mărit salariu minim, ceea ce dovedește că România progresează. Reducerea prețurilor la medicamente cu 35 la sută este în contradicție cu ceea ce se intâmplă cu pacienții, le anulați accesul la medicamante. Nu suntem totuși lumea a treia. Echipa guvernamentală anterioară a spus că nu are timp să rezolve problema asta, găsiți-vă rabdarea pentru ca pacientul să vorbească cu admirație despre dumneavoastră.

–  Nu-i vorba să am eu răbdare – zâmbește ușor ministrul

–  Dumneavoastră sunteți…

–  Nu facem dialog, acum vorbesc eu!  i-o taie scurt ministrul Sănătății. Vreau propuneri concrete pe care să le pot analiza. Știu ce inseamnă să fiți de față cu presa și să atrageți atenția! – răspunde pe un ton agresiv șeful Sănătații.

Se schimbă interlocutorul ministrului. La microfon vine Rozalinda Lepădatu, Asociația Pacienților cu Boli Autoimune.

–  Dorim o garanție că medicamantele de care avem nevoie vor rămâne pe piață, noi, pacienții cu boli autoimune, nu avem de ales, pentru noi nu există medicamente generice. Dorim să ne dați dumneavoastră, personal, o garanție că va fi bine pentru noi! Dumneavoastră!

Niciun un răspuns, nici măcar o încuvințare din cap a ministrului.

–  Noi suntem pacienții care plâng că nu avem prieteni care sa ne aducă medicamentele din Ungaria sau din Bulgaria. Am și punctul de vedere al pacienților cu Parkinson, se plâng că foarte multe din medicamentele lor au dispărut de pe piață.

–  Va rog să vă opriți, trebuie să vorbesc la telefon! – e intervenția neașteptată a ministrului.

După câteva minute de pauză discuția se reia.

–  La Parkinson , medicamentele originale au fost retrase, iar medicamentele generice nu se găsesc.  Nu suntem de acord cu acest ordin în forma lui actuală care va face ca medicamentele noastre să dispară din farmacii.

Mai iau cuvântul câteva persoane până când ministrul intervine din nou iritat:

–  Totul s-a spus deja. Spuneți dacă aveti ceva nou.

Nou e faptul că producătorii de vaccinuri renuță  la bebelușii din România: scăderea prețurilor va accentua criza vaccinurilor care deja a ucis mai mulți copii.  În lumea civilizată, cerearea de vaccinuri e în creștere, dar producția e limtată, producătorii vor alege să vândă în ale părți, iar despre vaccinuri noi aduse în România nu se mai poate discuta la noile prețuri. E anunțul făcut de Alexandra Tamaș de la Asociația Internațională a Producătorilor de Vaccinuri.  De undeva din sală vine Ana Măiță, Mame pentru mame:

–  Nu vreți să auziți cum sună glasul unui părinte care și-a pierdut copilașul de numai 8 luni fiindcă s-a blocat undeva pe lanțul birocratic achiziția vaccinul care l-ar fi salvat, fiindcă statul român face economie la achiziția de vaccinuri. Vrem  ca bebelușii să beneficieze de vaccinurile protrivite in ferestre de vaccinare recomandate. Nu poți să arunci vina mereu pe stat, pe birocrație.

–  E greu ca părinte ori ca pacient să înțelegi că lucrurile se opresc mereu la niște hârtii, răspunde doctorul-ministru Florian Bodog, dar aceste proceduri sunt legale, altfel cineva plătește cu libertatea. Nu pot presa pe nimeni să facă actele mai repede.

După ce a mărturisit că se temea că vor “ieși mari scandaluri la dezbatere”, ministrul ne-a lămurit:  programul electoral se va pune în aplicare, nu contează ce spun pacienții! E declarația de final a ministrului!

Pe scurt o decizie electorală malignă arată așa: prețurile la medicamente vor scadea cu 35 la sută -> producatorii nu mai vând o parte din ele fiindcă nu e rentabil -> cei care rămân fără medicamente sunt pacienții cu boli grave…

Bolnavii nu ies în stradă să protesteze, bolnavii mor!

dezbatere publica scaderea pretului la medicamente

 

 

This article has 10 comments

  1. Ramona

    O intrebare, ce cauta maita acolo? ea care a nascut copiii in baie? Nici nu are nevoie de sistemul de sanatate din moment ce si-a pus copiii in pericol. Asociatia mame pentru mame cuprinde niste personaje de toata jena, ultima data cand am auzit de ele atacasera o fata cu un caine pe strada si tragea maita de ea. cred ca au nevoie de medicamente, intr-adevar tot din categoria celor care lipsesc.

    • Paula Rusu

      Se poate inscrie orice cetatean la dezbaterile publice organizate de autoritati.

  2. betina

    Si acest individ …ca si Ciordache …..intreaba oamenii ……dar cand trebuie sa raspunda ii lasa cu ochii in soare .Tot ii da inainte cu programul de guvernare care trebuie indeplinit …PArca suntem pe vremea lui Ceau ..escu …care isi facea planul cincinal …si indiferent daca aveam sau nu productie el exporta ….ca asa era in planul lui .
    Am ajuns foarte rau …..daca trebuie sa acceptam orice ni se baga pe gat ….ca asa-i in “planul lor”.

  3. Marcel Vidican

    Sanofi chiar “se tine” de cuvant: insulinele lor Lantus, Apidra, Insuman Comb nu se mai gasesc la nici un depozit. De diabet se moare !!!

    • Paula Rusu

      E oribil, dar mingea e la minister!

  4. Maria Marin

    Lipsa medicamentelor in boala Parkinson reprezinta o condamnare la moarte.Nu ma pot resemna la gandul ca nu voi mai fi o persoana normala,independenta.Lucrez si platesc asigurari si impozite de la 18 ani si nu am crezut ca asa boala va intra in viața mea.Dar sa nu am medicamentele necesare e un fapt de neacceptat.

    • Paula Rusu

      Imi pare strigator la cer. E infiorator de mare numarul pacientilor care continua sa scrie pe toate canalele despre aceasta situatie fara ca Ministerul sa ia cea mai mica masura.

  5. lili

    Dna Paula Rusu, vi se pare “revoltator” dvs, mi se pare mie, li se pare chiar majoritatii romanilor, probabil, dar in Romania cei care guverneaza “vad” intotdeauna altfel lucrurile! Ce spunem noi ca NU in regula, pentru ei este !
    La guvernare, realitatea este “altfel”, cum spunea acea consiliera a dlui Trump, este vorba despre “fapte alternative”, adica fiecare VEDE lucrurile “altfel”! Sunt convinsa ca dl ministru al Sanatatii v-ar “clarifica” fara probleme aceasta situatie,
    l-am vazut pe Premierul Grindeanu, pe Dl Dragnea, ei de fiecare data “clarifica” lucrurile facand afirmatii contrare oricarei evidente sau realitati!
    Asta e problema: fiecare “vede” cum vrea, cand ajunge la guvernare! Dar, ceea ce si cum “vad” guvernantii ne INFLUENTEAZA in bine sau in rau viata noastra.
    Si sa nu va mirati daca il veti auzi pe Dl Grindenau sau pe dl Dragnea afirmand: “Avem cel mai bun Guvern post ’89″….asa se laudau si cu Guv. Ponta, va amintiti?!
    Cei care ne guverneaza sunt rupti TOTAL de realitatea vietii romanilor.
    Si asa e de 27 de ani.

  6. David

    La Romania TV aveati o alta politica, acum ati schimbat macazul?

    • Paula Rusu

      David, n-am avut decat o singura politica, aceea de a spune adevarul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner