Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Cancerul poate deveni o boală cronică tratabilă! Prima condiție: testările pentru tratamentul țintit

Mă prinsese ceea ce se discuta pe scena din fața mea. După multe cifre și statistici a venit un medic destul de tânăr, de undeva din Cluj, care a început să ne arate cu poze și povești evoluția pacienților lui cum arată terapia țintită împotriva cancerului.

M-a marcat fotografia unei doamne în vârstă, avusese cândva un cancer de sân care a recidivat la aproape 70 de ani. O recidivă urâtă, agresivă, care a dus la metastaze pulmonare. O testare moleculară și un tratament țintit făcea ca după 3 ani doamna să fie activă, să-și facă singură piața și să-și crească florile în gradina de la marginea Clujului. Fără această terapie ar fi primit șanse la viață de la câteva săptămâni la maximum 6 luni. Medicul nu a știut exact cât îi va putea prelungi viața atunci când i-a propus soluția testării moleculare, dar spera să obțină ceva mai mult decât 6 luni. I-a ieșit și erau fericiți, și medicul și pacientul.

La pauză m-am dus la el cu o întrebare care mi se răsucea în minte:

-E doar o figură de stil că o boală atât de cruntă precum cancerul ar putea deveni o boală cronică tratabilă, un fel de marketing sau chiar se întâmplă?
– Cu testările potrivite se poate ajunge la tratamentul care se potrivește exact tipului de cancer al pacientului. Mă refer la testările moleculare. Se fac în România, dar nu se fac toate și oricum nu sunt decontate decât unele dintre ele. Vă spun din experieța mea de medic oncolog, testările moleculare, tratamentul croit individual pe problema pacientului și un pic de grijă la stilul de viață fac din cancer o boală care se poate ține sub control. Dar e musai să fie cumulate toate.

Mi-au rămas cuvintele astea în minte pentru că am prietene operate de cancer la sân, pentru că maladia asta odioasă mi-a furat o altă prietenă, pentru că îmi doresc să apuc ziua în care un asemenea diagnostic să nu mai fie o ghilotină pentru nimeni.

De asta cred cu toata puterea în campania derulată de Coaliţia pentru Sănătatea Femeii : “În lupta pentru supravieţuire, detaliile sunt esenţiale. Fiecare pacient cu cancer are dreptul la un diagnostic complet” – dincolo de denumire e vorba dspre o campanie care vrea să obțină de la autorități compensarea integrală la nivel naţional a testărilor moleculare şi genetice. Statul român compensează parțial unele din aceste teste și numai pentru anumite tipuri de cancer.

Este nevoie de puțini bani care totuși nu sunt alocați. Cu 1.55 milioane de euro anual pentru compensarea integrală a testelor necesare în tratarea cancerului de sân şi ovarian şi prin identificarea unor mijloace de compensare a testărilor pentru cancer uterin, statul român ar îmbunătăţi şansele de tratare cu succes a aproximativ 40%  din noile cazuri de cancer feminin din România.

De ce zic că sunt bani puțini? Pentru că vorbim despre femei tinere, care, tratate din timp și cu terapiile potrivite, revin in societate. Practic banii aștia s-ar întoarce statului odată cu recuperarea lor.

Vă las aici niște cifre dramatice. În Romania mor de cancer la sân 35% dintre pacientele diagnosticate, față de 26% care e rata europeană; la fel de tristă e situația si pentru pacientele cu cancer de col uterin, 53% dintre paciente mor, în vreme ce în Europa rata e de 11 ori mai mică. Așa arată lipsa accesului la testare si tratament pentru femeie din România.

Și atunci vă intreb, e mult 1,55 milioane de euro pentru statul român?

Campania dusă de Coaliţia pentru Sănătatea Femeii este abia la început, fiți siguri că veți mai auzi de ea de la mine cel puțin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner