Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

De ce m-am operat într-un spital de stat şi nu la privat

Nu eram pregătita pentru asta. Am fost ferm convinsă ca dacă respect până la ultima pastilă tratamentul, dacă mă feresc de soare, dacă am grijă ca programul de odihnă să fie întocmai cum mi-a cerut medicul, mă voi vindeca fără alte urmări. Nu a fost aşa.   O scanare computer-tomograf de încheiere a tratamentului de tuberculoză scotea la lumina dezastrul lăsat de tbc. Plămănul stâng, atât de găurit de infecţie, nu a fost capabil să se repare în ciuda tratamentului cu cortizon care exact asta urmărea, vindecarea fără cicatrici.  Găurile s-au cimentat, iar  aerul intra greu  şi cu mult zgomot în plamânul stâng. Imi era jenă de ce cei din jurul meu pentru că respiram ca o locomotivă şi mă chinuiam să trag aer puţin de tot ca să nu mă audă colega care mă machiază ori Ionela care stă alături de mine  la biroul din redacţie.

Pneumologul Mihaela Tănăsescu m-a pregătit întrucâtva: e nevoie de operaţie, mi-a spus când a văzut filmul. Mi-am zis bine, o fi ceva ce se face cu ajutorul bronhoscopiei. Seara l-am sunat pe profesorul Ioan Cordoş care m-a anunţat: “scoatem plămânul stâng, cu totul. Veniţi luni, vorbesc cu anestezistul, miercuri vă operăm!”  În mai puţin de un an de zile pica cerul peste mine a doua oară . M-am blocat, nu puteam gândi. Repetam în telefon: staţi puţin, o să mai am o viaţă normală; staţi puţin, nu se poate face altceva; staţi puţin, nu mă pot opera; staţi puţin….  Era februarie. Nu eram gata să rămând doar cu un plămân. Am scris în străinătate: la AKH Viena, la spitalul universitar din San Fracisco si la un spital specializat pe probleme pulmonare de la Paris. Primul răspuns a venit de la Viena. Trebuia să repet analizele fără să ne facem însă iluzii. De la Paris un răspuns similar. Ce m-a lovit a fost răspunsul din SUA: chirurgul toracic care a analizat filmul trimis de mine mi-a scris că a mai văzut sechele atât de urâte după tuberculoză doar în zonele foarte sărace din Mexic; plămânul stâng nu poate fi conectat la bronhia (un fel de tub) prin care primeşte aer din cauză ca e prea cicatrizată, deci trebuie scos. Acela a fost momentul în care am realizat ca dincolo de diverse handicapuri de sistem, România, prin medicii buni, e pe harta medicală a lumii.

Era în martie, 20. Eram pe un drum fără întorcere. Hotărâsem că mă operez la Bucureşti dar nu avem curajul să merg mai departe. Am început să caut informaţii despre viaţa cu un singur plămân fiindcă nu ştiam cum să le spun părinţilor mei vestea. Am ajuns la filme medicale cu operaţii pulmonare, voiam să ştiu dacă îmi taie sternul, dacă mai pot face un minim efort fizic, dacă mă pot întoarce la muncă…

20140421_184613

După trei luni de frământare, întrebări, nelinişti l-am sunat din nou pe profesorul Cordoş şi i-am spus: sunt gata, vreau să mă operaţi la începutul lui iulie, vin să îmi scot plămânul. O programare,  o consultaţie, un examen CT şi o veste bună: cicatricea din bronşie s-a restrâns câţiva milimetri, atât cât ar putea ajuta ca să salveze o bucăţică din plămân. De atât de puţin a fost nevoie pentru ca profesorul Ioan Cordoş şi chirurgul Cristian Paleru să încerce imposibilul, o operaţie dificilă la caţiva centrimetri de inima bătândă. Mi-au croit dintr-un plămân stricat, unul mai mic, dar funcţional. Operaţia am făcut-o la Institutul Marius Nasta dintr-un motiv simplu, la orice spital privat m-aş fi operat dacă sufeream vreo complicaţie urâtă după intervenţie ori noaptea m-ar fi adus cu ambulanţa tot aici; e o practică datorată faptului că la Institut  este personal specializat numai pe bolile de plămâni şi complicaţiile lor până la ultima infirmieră. Am plătit cu chitanţă o rezervă, sunt mai multe în spital, iar după opt zile plecam acasă. Au trecut opt luni, respir normal, urc scări – cam două-trei etaje, am o cicatrice mărişoară  şi îndraznesc să cred că am pus punct unui drum greu.

 

This article has 15 comments

  1. George Udrescu

    Cum Dumnezeu azi facut tuberculoza pulmonara in Romania secolului 21?! Ma rog, felicitari pentru tarie si pentru decizie.
    Un fost medic roman.

    • Paula Rusu

      Suntem cateva zeci de mii in Romania secolului 21 tratati anual de tbc. Mai grav e ca la aceste cazuri se adauga si cateva mii de cazuri de tuberculoza multidrog rezistenta. E ceva ingorzitor.

    • Bela

      Si daca suntem in secolul 21 ce?nu are treaba nici secolul,nici statutul social….nimic. Oricine si oricand se poate inbolnavi de tbc. Romania ocupa primul loc in ceea ce priveste tbc daca nu stiati. Sa va iasa din cap aceste intrebari pt ca sunt egale cu 0 barat….boala nu alege,nimereste.

  2. doro tim

    De ce te-ai ferit de soare?

    „Vitaminele D sau calciferolii sunt sintetizate din provitamine prin clivajul inelului B din molecula sterolica in timpul expunerii la lumina solara. […]
    Pe langa rolul in metabolismul osos calcitriolul exercita numeroase alte efecte:

    -imunomodulare: stimuleaza productia de cathelicidin, un agent antiinfectios capabil sa distruga in special Mycobacterium tuberculosis;”

    http://www.synevo.ro/125-oh2-vitamina-d3/

    Tratamentul cu cortizon il gasim in lista factorilor de risc in declansarea tuberculozei. Mi se pare tare nepotrivit sa iei un imunosupresor- care suprima reactiile imunitare, exact in perioada in care aveai cea mai mare nevoie de o buna functionare a sistemului imunitar.

    Dupa atatea ghinioane, ai avut si putin noroc, amanarea operatiei. Bine ca ai asteptat pana s-a restrans cicatricea cativa milimetri. Daca te operai atunci cand te-a programat profesorul, iti scotea plamanul stang cu totul, iar povestea ta nu mai incepea cu „Sunt Paula Rusu şi am un plămân şi jumătate”.
    Sanatate si toate cele bune!! 🙂

    • Paula Rusu

      Multumesc frumos!

      Soarele nu e indicat cand tuberculoza e activa, inflameaza plamanul deja chinuit de boala. Iar despre corticoizi stiam si eu, dar consideram ca sunt pe maini bune in grija profesorului Bogdan. Nici prin gand nu imi trecea ca ma trateaza dupa ureche. Ma gandeam ca o fi stiind ceva daca nu mi-a cerut decat o singura analiza, spirometria…

    • Bela

      Nu ai voie de soare datorita tuberculostaticelor,e musai sa te feresti de soare. Expunerea la soare inseamna crima……mereu ne spunea medicul mare grija nu stati la soare,nu e de glumit.

  3. achimescu elisabeta

    Buna ziua, va doresc multa sanatae.La varsta de sase ani am suferit si eu de aceasta boala cumplita, in forma ei cea mai grava, miliara pulmonara si meningoencefalita, dar Dumnezeu a fost alaturi de mine si medicul meu si m-am vindecat dupa sase luni de tratament zilnic si inca un an tratament de consolidare.Am primit si eu tratament corticoterapic si toata copilaria mea m-am ferit de soare.Acum sunt bine si am ajuns medic pediatru.Din pacate mama mea a fost diagnosticata anul trecut cu tuberculoza pulmonara dreapta si desi a urmat constiincios tratamentul , a contactat infectie cu Clostridium difficile, ceea ce a facut imposibila terminarea tratamentului.Acum dupa un an de zile se simte destul de bine, dar plamanul drept a avut de suferit.As dori sa-i reiau tratamentul si v-as ruga daca puteti sa-mi recomandati un pneumolog.Pot sa va intreb daca ati avut tuberculoza MDR?Daca doriti sa-mi raspundeti va las adresa mea de mail eli.achimescu@yahoo.com
    Va multumesc si va doresc multa multa sanatate.

    • Paula Rusu

      Buna, Eli! Nu am avut MDR, din fericire, dar am luat tratamentul lung, de 9 luni. Cat despre pneumologi, recomand cu incredere pe cei de la Marius Nasta: sunt atenti si aproape de pacient.

  4. liviuta

    De curiozitate, ați fost vaccinată BCG (anti-TBC) în copilărie?

    • Paula Rusu

      Da, Liviuta, am fost vaccinata! BCG este un vaccin menit sa fereasca copilul mic de tbc care are forme odioase: miliara (raspandita in tot organismul) ori cerebrala. Din nefericire nici dupa ce a facut boala, un pacient nu ramane imun pentru tot restul vietii.

  5. Mihaela

    Buna
    M-ai putea ajuta cu un numar de telefon al dnei dr Tanasescu.
    Multumesc frumos
    Sanatate si felicitari pentru decizie.

  6. Mihaela

    Buna, Cat a costat rezerva daca va mai aduceti aminte?

  7. Marius M.

    Buna ziua, doamna Rusu! Stiu ca este un articol vechi, dar eu am o alta problema si incerc tot ce pot. Mama mea a fost descoperita cu ceea ce e mai mult ca sigur un cancer pulmonar primar cu metastaze hepatice si retroperitonale. Si am ajuns la domnul Cordos pentru o a doua opinie in ce priveste prelevarea unei biopsii. Din pacate toracic nu poate intra deloc, datorita ficatului afectat. Am reusit sa programez o bronhoscopie, chiar daca exista sanse sa iasa un fals negativ. fiindca dureaza foarte mult peste tot in Romania prelevarea unei biopsii si analiza ei, as vrea sa analizez si posibilitatea unui spital strain. Chiar daca nu mi-l permit momentan. M-ati putea ajuta cu contactele medicilor straini cu care ati vorbit? V-as fi extrem de indatorat si recunoscator

  8. Cretu daniel

    Buna ziua ,! Sper sa citeasca cineva acest comentariu al meu an urma unui tbc am ramas cu sechele mari si grave tbcul lam avut anul trecut an iulie si terminat an ianuarie deoarece am aflat ca am tbc ca slabisem cateva mg fara sa tusesc sau sa obosesc sau sa transpir ,tratamentul lam anceput an luna iulie pe 27 iar an luna octombrie am fost externat dar pe data de 26 noiembrie exact la o luna de zile de la externare mam trezit fara aer an piept si an spate ,care pana atunci nu ma durut niciodata nimic am intrat bn an spital ,care acum la cele doua CT tomograf ami zice pahipleurita apicala dreapta ,Benzi grosase avand efect retractil asupra pleurei ce asocieaza mocronoduli uni calcificati ,Concluzii ,Modificari pulmonare avand substrat sechelar postbacilar LSD ,Modificari fibrotice pleuro pulmonare ajutatima va rog cineva care a avut dea face cu asa cv va rog ma puteti telefona la tel 0729790581

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner